Schuldhulp

Heeft u geldzorgen? Vreest u voor ontslag of kunt u de huur niet meer betalen? Blijf daar niet zelf mee worstelen en zoek hulp.

Het hebben van schulden/achterstanden kan echt iedereen overkomen en niemand hoeft er alleen voor te staan. De schuldhulpverleners van de gemeente Coevorden helpen u graag. Ook wanneer u even geen overzicht heeft in uw geldzaken of wanneer u achter loopt met betalingen. Onze schuldhulpverleners kunnen u advies geven en helpen. Wij zijn er voor iedereen, van jongeren tot ondernemers. Speciaal voor jongeren tussen de 18 en 27 jaar hebben we Moneystart. Lees meer op de pagina Jongeren en geld.

Voor een check op alle regelingen (gemeentelijke regelingen, toeslagen, een passende zorgverzekering en energiecontract) kunt u heel gemakkelijk De VoorzieningenWijzerexterne-link-icoon invullen.

Eerste gesprek

In het eerste gesprek bespreken we waar u mee zit en ook wat wij voor u kunnen doen. Daarna kijken we samen welke oplossing in uw situatie het beste is. De aangeboden hulp is gratis en niet verplicht. Hieronder leest u voorbeelden van hoe wij u kunnen helpen. Maar ook als u alleen een gesprek wilt voor advies, kan dat.

Budgetbeheer

Soms is rust en overzicht nodig in uw (financiële) situatie. Dit kan met budgetbeheer. Wij zorgen dan voor uw geld. Uw inkomen komt binnen op een rekening van de gemeente Coevorden. Daarvan betalen we uw rekeningen. En elke week of elke maand krijgt u een vast bedrag om boodschappen van te doen.

Loopt u achter met betalingen? Wij proberen dit voor u op te lossen met bijvoorbeeld een betalingsregeling.

Schuldregeling

Als uw schulden te hoog zijn en terugbetalen met een betalingsregeling niet lukt, dan kunnen we een schuldregeling afspreken met uw schuldeisers. We berekenen wat u iedere maand kunt terugbetalen en wij zetten dit elke maand apart. 

Halvering looptijd duur van de aflossingstermijn in het schuldhulpverleningstraject: wat betekent dit?

De looptijd van het schuldhulpverleningstraject (Msnp, Minnelijke schuldregeling natuurlijke personen) is verkort van 36 maanden naar 18 maanden.

Dit geldt ook voor het wettelijk traject (Wsnp, Wet schuldsanering natuurlijke personen). Dit betekent dat je 18 maanden aflost aan de schuldeisers en geen 36 maanden.

Waarom wordt de looptijd verkort?

Dit is een onderdeel van de schuldenaanpak van de overheid. Het doel is het voorkomen van uitval uit de trajecten en het tegengaan van een terugval.

Geldt de 18 maanden aflossingstermijn ook als je al een schuldregeling hebt?

Nee. Als er al een schuldregeling loopt of de voorstellen zijn al verstuurd naar de schuldeisers, dan is dat nog voor de termijn van 36 maanden. Dit is een afspraak die is gemaakt met de schuldeisers. Deze gemaakte afspraken blijven staan. Door de overheid is ook bepaald dat er geen overgangstermijn is. Alle regelingen voor 1 juli 2023, zijn voor 36 maanden.

Vanaf 1 juli as. worden er voorstellen verstuurd naar de schuldeisers voor 18 maanden.

Heb je vragen? Dan kan je contact opnemen met het cluster Schuldhulpverlening via telefoonnummer 14-0524 of door een email te sturen naar schuldhulp@coevorden.nl

Hoe vraag ik schuldhulpverlening aan?

Onze hulp is gratis en wij hebben geen wachtlijst.

Vragen

Heeft u vragen? Bel ons gerust via telefoonnummer (0)14-0524. Dit kan van maandag tot en met donderdag van 08.00 tot 17.00 uur en vrijdag van 08.00 tot 12.00 uur.