Acht inwoners van Coevorden krijgen Nederlandse nationaliteit

13 juli 2023
Algemeen

Voor acht inwoners van de gemeente Coevorden, waaronder drie kinderen, was het vandaag een speciale dag. Zij mogen zich sinds vanmiddag officieel Nederlander noemen.

Tijdens een feestelijke naturalisatieceremonie in de raadszaal van het gemeentehuis van Coevorden legden zij een ‘verklaring van verbondenheid’ af. Hiermee beloofden zij om de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen.

Uit alle windstreken

De nieuwe Nederlanders komen uit alle windstreken: de VS, Libanon, Syrië en Oekraïne. Waar de een zijn of haar thuisland ontvluchtte vanwege oorlog, kwam de ander naar Nederland voor de liefde. Een wereldbol in het midden van de zaal symboliseerde het internationale karakter van de ceremonie.

Burgemeester Renze Bergsma sprak warme woorden. “Ik ben er trots op dat jullie medelanders en landgenoten zijn.”

Vrijheid

De 20-jarige Ruby Hage Hammoud is een van hen. Officieel is ze Libanees, maar tot haar 14e woonde ze in Saoedi-Arabië. “Het leven was er fijn, maar financieel gezien was het niet meer te doen voor ons. Onze verblijfsvergunning liep af en de kosten voor verlenging waren enorm", blikt ze terug in vloeiend Nederlands.

Naar Libanon verhuizen, waar haar vader officieel vandaan komt, was geen optie en dat gold ook voor Syrië, het thuisland van haar moeder. Ze hebben verschillende landen overwogen, maar besloten uiteindelijk asiel aan te vragen in Nederland. “We hebben met name voor Nederland gekozen vanwege de vrijheid, het feit dat er minder wordt gediscrimineerd dan in diverse andere Europese landen en de hulp die wordt geboden als je wilt studeren.”

Het is inmiddels bijna zes jaar geleden dat Ruby samen met haar vader, moeder en beide broertjes naar Nederland kwam. “Ik ben blij hier te zijn, maar ik mis Saoedi-Arabië ook”, bekent ze eerlijk.

Interieuradviseur

Ruby volgt een mbo-studie voor interieuradviseur. Daarnaast werkt ze bij een sushi-afhaalpunt. Haar droom? “Ooit een eigen kantoor openen als interieuradviseur. En dan zou ik het liefst advies geven in verschillende landen. De stijl van Nederlandse interieurs vind ik mooi: simpel en functioneel, maar ik hou ook van de details en luxe van de Arabische wereld. Ik hou van beide werelden, van modern en klassiek.”

Voorlopig is Ruby de enige in het gezin Hammoud die zich Nederlandse mag noemen. De documenten van haar vader en moeder zijn nog niet in orde. Zij moeten nog even geduld hebben.

 

De 20-jarige Ruby Hage Hammoud toont aan burgemeester Renze Bergsma op de wereldbol waar Libanon ligt.