2GetThere; samen komen jongeren er wel

Talent zat; ze kan goed tekenen, speelt gitaar en loopt stage bij de Jumbo. Ambities ook: lekker gaan sporten en haar autotheorie halen. En daarbij kon ze wel een steuntje in de rug gebruiken. Dus zocht Nimah Kuipers uit Coevorden contact met Johan Braam, een van de jongerencoaches van 2GetThere. 

Bij de gemeente Coevorden werken we samen met 2GetThere Coaching. Zij coachen jongeren tussen de 12 en 27 jaar naar werk, studie, stage of een combinatie. Ervaringsdeskundige jongeren(coaches) met diverse achtergronden, coachen jongeren die hulp nodig hebben. Bij het zoeken naar een opleiding, werk of preventief bij het voorkomen van uitval op school en/of werk.

Autotheorie

Iedere week komt Johan een uurtje naar Nimah. Soms gaan ze hardlopen of een potje voetballen. Meestal maken ze een wandeling en hebben dan gesprekken met elkaar. Dat kan over van alles gaan, maar voor nu ligt de focus op het halen van de autotheorie.  “Voor mij is dat best moeilijk”, legt Nimah uit. “Ik het moeite met lezen en schrijven. Maar samen met Johan zoek ik nu uit hoe ik mijn theorie toch kan halen!”

Iets te leuk

Johan Braam is 24 en woont, zoals ze het daar zeggen, op Erica. “Na het halen van mijn MBO4 diploma Sociaal Agogisch Werk wilde ik gaan studeren in Groningen. Dat ging niet helemaal zoals gepland. Laten we het er op houden dat ik iets te jong was en Groningen iets te leuk”, lacht Johan. “Ik werk nu een jaar als jongerencoach bij 2GetThere. Het is een betaalde baan waarin ik maximaal 2 jaar werkervaring op kan doen als jongerencoach. Daarmee kan ik straks doorstromen naar werk in het Sociaal Domein.” Wat Nimah, nu 16, in de toekomst wil doen, weet ze nog niet precies. “Iets met kinderen of oudere mensen lijkt me leuk. Maar ik weet niet of dat gaat lukken. Ik kan moeilijk leren en moet goed focussen. Nu geniet ik van mijn stage bij de Jumbo. De collega’s daar zijn leuk. Ik wilde daar ook graag werken en ben er best trots op dat dat ook is gelukt.”

3 stappen vooruit

Meedenken, een luisterend oor hebben of gewoon naast iemand staan. “Dat is vaak al genoeg om iemand net dat duwtje in de rug te geven dat nodig is”, aldus Johan. “Elke coach bij 2GetThere heeft natuurlijk ook zijn eigen verhaal en ervaring. Die zetten we graag in om jongeren zoals Nimah te helpen bij hun doelen en wensen. Ik kan haar uit ervaring vertellen dat het echt niet erg is om soms 2 stapjes terug te doen. Daarna kan je vaak 3 stappen vooruit!”

Even stil zijn is ook goed

Zowel Nimah als Johan zijn de jongste kinderen in een gezin. “En de leukste”, lacht Nimah, “dat hebben we alvast gemeen. We maken vaak grapjes als we samen wandelen, maar zijn natuurlijk ook serieus.” “Een wandeling maken is veel leuker om een gesprek te voeren dan tegenover elkaar aan tafel”, haakt Johan hier op in. “Als je zo stijfjes tegenover elkaar zit, kom je vaak niet zo ver. Bovendien kun je al wandelend ook best even stil zijn. Ook dat is goed!.”

Hij is nog niet van me af

Nimah en Johan zijn nu een paar maanden ‘samen op weg’.  Met als concreet doel het halen van de autotheorie.  Maar hun wandelingen leveren veel meer op dan alleen dat. Johan krijgt de kans zich te ontwikkelen en uit te stromen naar een passende baan in het sociaal domein. En Nimah krijgt een steuntje in de rug waar ze ook in haar verdere leven veel aan kan hebben.  En dus…lacht Nimah; “is hij nog lang niet van me af!”

Meer weten over 2GetThere? Op www.2gettherecoaching.nl vind je alle informatie.