De belastingaanslag…

Het mag vriezen, het mag dooien, één ding is zeker in de winter. De aanslag voor de gemeentelijke belastingen valt in je (digitale) brievenbus.

Dit jaar was het in de gemeente Coevorden nog even aanpoten om de bijna 20.000 aanslagen inderdaad te kunnen versturen. Door een foutje in een computerprogramma moest het team Belastingen flink aan de bak om de aanslagen op tijd de deur uit te krijgen.  Misschien niet leuk voor de ontvangers van de aanslagen, maar van het team wel een prestatie. En laten we eerlijk zijn: uiteindelijk moet de aanslag toch worden betaald.

Marielle Gerrits (medewerker) en Francisca de Boer (juridisch medewerker) van het team Belastingen vertellen wat meer over hun werk.

Spannende dag

“De eerste werkdag na het opsturen van de aanslagen is altijd spannend voor ons”, aldus Francisca. “Je hoopt dat alles goed is gegaan en er geen vervelende fouten in de aanslagen zitten. Zoals geopende brieven omdat ze niet goed dicht geplakt zijn. Of dat de aanslag voor buurman rechts in de envelop van buurman links zit. Als wij al ons materiaal aangeleverd hebben bij de drukkerij hebben we er geen zicht meer op. Gaat er iets niet goed, dan horen we dat pas als de aanslagen in de bus vallen.”

“Je kunt je voorstellen dat de telefoons in ons Klantcontactcentrum blijven rinkelen”, vult Marielle aan. “We vragen onze collega’s daar ook om op te letten als er gekke dingen worden gemeld. Hoe eerder we dat weten, hoe beter natuurlijk. En eerlijk is eerlijk, als je een kleine 20.000 aanslagen verstuurd, kan er altijd wel iets mis gaan.”

Meestal een oplossing

Als de telefoon roodgloeiend staat is dat niet alleen druk voor de collega’s die de telefoontjes beantwoorden. Op dat moment begint ook de drukte bij het team Belastingen. Ze krijgen verzoeken om kwijtschelding of er bellen bijvoorbeeld mensen met een verkeerde aanslag. “We staan iedereen graag te woord en proberen altijd om een oplossing te vinden”, zegt Francisca. “Dus pak de telefoon, of via mail als iets onduidelijk is of als je het niet eens bent met je aanslag. Het is altijd beter om er samen uit te komen!”

Klop eerst bij ons aan

Helaas lukt het niet altijd om er samen uit te komen. “In zo’n geval kunnen mensen natuurlijk altijd bezwaar maken. We raden aan om dat ook rechtstreeks bij de gemeente te doen en niet via een WOZ-bureau. Gemeenten zijn verplicht die bureaus een behoorlijke vergoeding te geven, als ze in het gelijk gesteld worden. En dat is sneu geld waar de inwoners niets van terug zien. En waar de gemeente andere dingen mee kan doen. Het staat inwoners natuurlijk vrij om toch een bureau in te schakelen, maar nogmaals, wij willen graag iedereen helpen. Klop dus liever eerst bij ons aan.”

Iets terug voor je geld

Wat doet de gemeente eigenlijk met de inkomsten uit de belastingen? “Fysiek gaat het naar de pot Algemene Middelen”, legt Francisca uit. “We gebruiken het voor onderhoud van allerlei voorzieningen in de gemeente. Dat gaat van straatverlichting tot bruggen en verspreid over de hele gemeente. Alle inwoners zien dus ook wel iets terug voor hun geld.”

Nooit saai

Het werk is nooit saai, vinden Francisca en Marielle. “Neem de telefoontjes over kwijtschelding bijvoorbeeld. Je hebt altijd te maken met mensen en ieder mens heeft een eigen verhaal. Elk verhaal is weer anders, we proberen dan ook op maat een oplossing te vinden. Dat maakt het werk leuk.”

Trek op tijd aan de bel

“We merken trouwens wel dat de laatste jaren vaker een deurwaarder ingeschakeld moet worden. We denken dat dat komt omdat mensen het toch steeds wat moeilijker krijgen. Soms hebben ze dan de neiging om zich te verschuilen. Ze maken bijvoorbeeld de post niet meer open omdat ze bang zijn voor slechte berichten. We kunnen er niet echt een oorzaak voor aanwijzen, maar wel een oplossing. Wees niet bang en trek op tijd aan de bel. Ook als het wat moeilijker gaat met de financiën. Wacht niet tot er een dwangbevel in de bus valt. Voor die extra euro’s kun je ook andere leuke dingen doen. Dus, schroom niet en pak de telefoon. We kijken graag mee naar de mogelijkheden en komen er samen wel uit!”

Alle informatie over allerlei soorten belasting vind je op www.coevorden.nl/belastingen