Een nieuw gezicht in de binnenstad van Coevorden

Als gemeente gaan we uit van de eigen kracht van onze inwoners en de kracht van hun sociale netwerk. Dit betekent dat inwoners zoveel mogelijk hun best doen om zelf hun problemen de baas te worden. Voor wie er zelf niet uitkomt, bieden we als gemeente altijd ondersteuning. Onder de noemer ‘Samen Krachtig’ werken de collega’s binnen het Sociaal Domein samen om die ondersteuning zo goed mogelijk te regelen. In een serie duo-interviews brengen we klant en collega in beeld. We laten zien hoe zij samen krachtig staan. Mustafa Absi uit Coevorden staat samen krachtig met Marianne ten Kate, klantmanager bij de gemeente Coevorden. Sinds vorige maand is het centrum van Coevorden een winkel rijker. Minimarkt Nour opende 21 oktober 2019 haar deuren. De eigenaar van de oriëntale supermarkt is Mustafa Absi. Hij kwam in 2015 met zijn gezin vanuit Syrië naar Nederland. In Syrië had hij een winkel, hier in Nederland wilde hij ook graag een winkel openen. Niemand zal zeggen dat het inburgeren in Nederland makkelijk is. Ook Mustafa en zijn gezin hadden hier moeite mee. “Wat moet ik allemaal regelen? Aan welke regels moet ik me houden? Hoe begin ik mijn eigen winkel?” Vroeg Mustafa zich af.

Hij belde de gemeente en kwam in contact met Marianne ten Kate. Marianne ging op huisbezoek bij Mustafa en ze bespraken zijn wensen en welke regelingen er voor hem zijn. Vervolgens legde ze contact met Menso in Emmen. Samen hielpen ze Musatafa op weg. Zo kreeg hij een Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ). Hiermee kon Mustafa zijn wens om een winkel te openen, waarmaken.

Kruiden en specerijen

Nu werkt hij elke dag in zijn eigen winkel. Een winkel gevuld met verse producten zoals: groenten, fruit en vlees, maar ook vele kruiden en specerijen. Allemaal met een buitenlands tintje. Producten die je in de Nederlandse supermarkten niet snel vindt. Mustafa krijgt in de winkel hulp van vrienden en ook zijn gezin helpt af en toe mee.
Uniek in de omgeving

Het leukste aan het werken in de winkel vindt Mustafa het klantencontact. “Er komen hier klanten met verschillende nationaliteiten, dat vind ik mooi. Zij zoeken naar speciale producten. Daar houd ik dan rekening mee.” Zijn assortiment is uniek in de omgeving. Mustafa baseert het op de speciale wensen van zijn klanten.

Klantcontact en de Nederlandse taal

De meeste Nederlandse klanten die tot nu toe de winkel bezoeken komen uit nieuwsgierigheid binnen. Gewoon om een kijkje te nemen. Of ze zijn bijvoorbeeld op zoek naar een speciaal specerij. Mustafa vindt het leuk om deze klanten die onbekend zijn met zijn aanbod, te adviseren. “Ik leg uit hoe ze producten kunnen klaarmaken, hoe ze smaken, of welke kruiden geschikt zijn voor een bepaald gerecht.” Daarnaast helpt dit klantencontact enorm met het leren van de Nederlandse taal en het maken van nieuwe contacten.  

Een aanrader

Een Nederlandse dame komt de winkel binnen terwijl we het interview afnemen. We vragen haar of ze al vaker in de minimarkt is geweest. “Jazeker! De Arabisch keuken trekt mij erg aan en hier vind ik de ingrediënten die ik in andere supermarkten niet kan vinden. Vooral de olijfolie van hier is echt een aanrader!”

Een echte keten?

Wat Mustafa’s droom is? “Mijn producten bij mensen thuisbezorgen. Niet alle mensen die net in Nederland wonen hebben een auto. Zij kunnen lastig naar mijn winkel komen voor mijn producten. In de toekomst wil ik deze mensen helpen door producten te bezorgen. En misschien op een dag wel uitgroeien tot een echte keten!”

 

Minimarkt Nour is te vinden aan de Friesestraat 37 in Coevorden. De openingstijden zijn: Van maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 22.00, op zaterdag van 09.00 tot 20.00 en op zondag van 12.00 tot 20.00.