“Het is een investering, maar dat is helemaal niet erg”

Vier dagen per week werkt hij buiten, bij team Openbare Ruimte Zuid. Een dag per week gaat hij naar school. We hebben afgesproken op een maandagmiddag, half april. De weersverwachtingen voor de komende dagen zijn top. En net nu zit Jelmer voor een stageperiode binnen bij zijn collega’s bij Vastgoed & Infrastructuur. Ik vraag of het nu niet ontzettend kriebelt om naar buiten te gaan. Jelmer moet meteen lachen: “Ja, dat wel hoor, maar ik vind deze stage ook echt heel leuk!”

Vier dagen werken, één dag school

Jelmer Knol werkt sinds 2013 bij de gemeente Coevorden en blijft zich verder ontwikkelen. Nu zit hij in het tweede jaar van de deeltijd HBO-opleiding Tuin- en Landschapsinrichting. Vier dagen werken, één dag per week naar Velp voor de opleiding. En thuis nog de nodige uren aan de studie. “Het is een investering, maar dat is helemaal niet erg”, vat Jelmer de combinatie samen.

Passie voor groen

“Nadat ik klaar was met mijn Mbo-opleiding niveau 3 heb ik eerst op allerlei plekken gewerkt, ook in fabrieken. Maar het werken in het groen bleef me trekken, dat is toch een passie. Eigenlijk voelt het helemaal niet als werk. Daarom besloot ik overal open sollicitaties heen te sturen om weer in dit beroep aan de slag te kunnen. Uiteindelijk kreeg ik reactie uit Zaanstad, daar kon ik komen werken. Niet in de buurt, maar ik besloot toch te gaan en dat is achteraf een belangrijke beslissing geweest.”

Deeltijdstudent in Coevorden

Het jaar in Zaanstad gaf Jelmer’s cv net een zetje in de goede richting. Hij kwam in contact met de gemeente Coevorden. “Ik wilde verder leren en hier zagen ze de mogelijkheden. Ik ging aan de slag met Mbo-4 en combineerde dat met het werk bij de buitendienst. Daarna bleef ik hier werken, maar een vervolgopleiding bleef toch in mijn kop zitten. Bij toeval sprak ik een oud-klasgenoot die hetzelfde idee had. Samen gingen we naar de open dag. En toen wist ik zeker dat ik dit graag wilde doen.”

Ruimte om te leren

“Ik ging om tafel met mijn teamleider. Ik legde uit wat mijn ambities waren en dat ik benieuwd was naar  de opties  voor een opleiding. Hij was meteen enthousiast. Er bleek genoeg ruimte in de organisatie om verder te ontwikkelen en ik mocht gaan beginnen. Nu zit ik in het tweede jaar en na dit jaar heb ik als het goed is mijn Associate Degree afgerond.”

Strokenbouw of bloemkoolwijk

Als ik Jelmer vraag wat hij het leukste vindt aan de opleiding begint hij enthousiast te vertellen: “Je krijgt zoveel extra kennis. We leerden bijvoorbeeld over landschapsanalyse en stedenbouw. Eerder fietste ik van het werk naar huis in Gramsbergen en wist ik niet echt waar ik fietste. Nu zie ik van alles in het landschap! En ook in steden en dorpen. Je kunt allerlei periodes herkennen door de manier van bouwen. Ik herken ineens of het strokenbouw is of een bloemkoolwijk.”

Van plan tot uitvoering

Mooi aan de opleiding? “Dat je ineens ziet  welke voorbereiding er hoort bij het werk dat je doet. Nu ik stage loop bij mijn collega’s zie ik wat er allemaal gebeurt voordat we iets gaan uitvoeren. Het maken van een plan, het overleggen met de buurt, een vooronderzoek of het maken van een bestek. Dat vind ik echt heel interessant. Maar ik vind het allebei heel mooi hoor, lekker buiten aan de slag zijn vind ik ook heerlijk.”

Plannen voor de toekomst

Op de vraag hoe hij tegen de toekomst aankijkt is hij heel duidelijk: “daar zit ik nog heel open in. Het werk dat ik buiten doe vind ik geweldig, maar wat ik nu binnen zie tijdens mijn stage is ook heel interessant. Ik ben straks klaar met dit deel van de opleiding en ik weet nog niet of ik verder ga. Het kost veel tijd en vraagt best wel wat, ook van je sociale leven. En…. er komt nu thuis een kleintje, dus daar wil ik me eerst mee bezig houden!”