Het vergeten bombardement

Bij de voormalige strokartonfabriek Hollandia (later Kappa Triton en nu Solidus Solutions) wordt om de vijf jaar op 21 februari een bombardement op Coevorden herdacht.

Gelegenheidsdoel

Op die 21e februari in 1944 klonk rond 14.45 uur het luchtalarm in de gemeente Coevorden. Vierendertig bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht keerden terug van een bombardementsvlucht boven Duitsland. De piloten hadden strikte opdracht hun niet gebruikte bommen op een gelegenheidsdoel te laten vallen. Dat gelegenheidsdoel was Coevorden.  In een zeer snel tempo vielen er 142 stuks 500 ponders en 648 brandbommen van 100 pond. Het was een inferno.

Als de rookwolken wegtrekken wordt de schade opgenomen. Twee voltreffers op de strokartonfabriek en ééntje aan de voorzijde van de Aardappelmeelfabriek. Erger nog was het menselijk leed. Twaalf gewonden en zeven doden.

Vergeten bombardement

Niet veel mensen weten van dit bombardement. Het is eigenlijk een beetje een vergeten bombardement. Behalve dan voor de nabestaanden van de slachtoffers.

Aaltien van der Weide-Pool is de dochter van Wiecher Pool. Een 39-jarige landarbeider die omkwam bij de strokartonfabriek. Hij liet een vrouw en vijf kinderen na. Het zesde kind werd vijf maanden na het dodelijke bombardement geboren. Hij werd vernoemd naar zijn overleden vader. Aaltien was toen twee jaar oud.

75 jaar geleden

Iedere vijf jaar maakt Aaltien zich sterk voor een herdenking van dit bombardement. Aan de muur van de voormalige strokartonfabriek prijkt een plaquette. Aan de voet daarvan komen nabestaanden samen. Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat het bombardement plaatsvond. Aaltien is nu 77 jaar. Misschien kan ze over vijf jaar geen herdenking meer organiseren. Deze is daarom extra belangrijk.

Indrukwekkend

Het is koud en druilerig weer. Aaltien weet dat de burgemeester komt, dat heeft ze zelf geregeld. Over de verdere opkomst is ze onzeker. Tegen vieren, het tijdstip van de herdenking, staat er een grote groep mensen. Familie, belangstellenden, pers en medewerkers van Solidus. De fluit van de fabriek gaat speciaal voor de herdenking om vier uur af. De burgemeester legt een krans, Aaltien en anderen leggen bloemen en ook Solidus heeft gezorgd voor een mooi bloemstuk. Het is een indrukwekkende bijeenkomst.

Gesproken verhaal

Bé van der Weide is Aaltien’s zoon en de kleinzoon van Wiecher. Hij doet al jaren onderzoek naar het bombardement. Hij heeft zijn moeder een App-je gestuurd met daarin een prachtig gesproken verslag van zijn zoektocht. Hij noemt het bombardement ‘het vergeten bombardement’. En verklaart ook het verlangen van zijn moeder om te blijven herdenken. ‘Verdriet en machteloosheid trekt door generaties heen’.