"In mijn hoofd bestond de ideale tattoo-shop allang!"

Een compact, aantrekkelijk en gezellig winkelgebied, dat is de toekomstvisie voor het centrum van Coevorden. Vastgoedeigenaren en ondernemers die aan deze ambitie willen bijdragen, kunnen een beroep doen op vier verschillende subsidies.

Gerrit Bekman heeft gebruik gemaakt van de Stimuleringssubsidie voor een bijdrage aan de vestigings- en opstartkosten van zijn tattoo-shop Painted Flesh. Hij werkt en woont nu in een prachtig ingericht pand aan de Sallandsestraat. Op nummer 1 nog wel. Een deskundige en enthousiaste ondernemer die met veel plezier een steentje bijdraagt aan een gezellig centrum van Coevorden. En nog veel meer van plan is!

Drie jaar geleden verhuisde Gerrit zijn tattoo-shop van Hardenberg naar Coevorden. Hij werkte met een shop aan huis. Door privéomstandigheden moest hij op zoek naar een nieuwe locatie.

Ik ben nog meer van plan

“In mijn hoofd bestond mijn ideale tattoo-shop allang”, lacht Gerrit. “Ik wist al precies hoe de inrichting eruit zou zien, welke materialen ik zou gebruiken, ik had het al helemaal rond. Met de subsidie van de gemeente kon ik die droom waar maken. En inderdaad, ik ben nog meer van plan. Dit is een karakteristiek, monumentaal pand. Het zou fantastisch zijn om daar met een fraaie gevel recht aan te doen. Dus ik hoop ook nog in aanmerking te komen voor een gevelsubsidie.”

Koper aan de muur

Bijna alles wat je in de winkel ziet aan inrichting is hand- en op maat gemaakt voor Painted Flesh. “Voor een deel kon ik dat ook zelf doen. Wat ik zelf wel heel bijzonder vind is de koperen bekleding van een deel van de muren. En je hebt het zelf wel gezien toen je binnen kwam; vandaag wordt er nog een nieuwe vloer gelegd. Het is echt wel mooi als al je plannen zo bij elkaar komen. De shop straalt een warme en stijlvolle sfeer uit. Ik wil ook dat klanten binnenkomen in een gezellige omgeving. En dat is zeker gelukt!”

Gerrit denkt niet alleen na over een perfecte inrichting, hij heeft ook een uitgesproken mening over de ethiek van het tatoeëren. Wettelijk mag je een tattoo zetten bij kinderen vanaf 12 jaar, mits ze toestemming hebben van hun ouders/verzorgers. Vanaf 16 jaar mag iedereen zelf beslissen. “Bij mij in de shop geldt de grens vanaf 16 jaar met toestemming en vanaf 18 jaar mag je het zelf weten. Twaalf jaar vind ik echt te jong om te kunnen beslissen over een tatoeage. Dat is mijn regel en daar wijk ik ook niet vanaf.”

Beginnen op je eigen vel

Met de eerste tattoo die Gerrit zelf liet zetten was hij niet blij. “Dat ging niet helemaal goed, ik dacht: dat kan ik zelf wel beter. Toen ben ik spullen bij elkaar gaan vergaren en begonnen. Op mijn eigen vel, want een officiële opleiding is er niet. Je begint gewoon zelf of je gaat bij iemand in de leer. Dat er geen officiële opleiding is, betekent niet dat er geen toezicht is. We werken met een hygiëneverklaring die ieder jaar wordt gecontroleerd. Bovendien geven we goede nazorg als iemand een tattoo heeft laten zetten.”

Wie met Gerrit aan de praat komt over tatoeëren, kan gerust een uurtje uittrekken. We hebben hier te maken met een enthousiaste ondernemer, die van zijn hobby zijn werk heeft gemaakt. “Met een shop aan huis komen mensen eigenlijk alleen op afspraak. Ik vind het ook leuk dat mensen, nu ik dit pand in de stad heb, gewoon even binnen komen lopen. Die uitstraling heeft de shop en dat is mede mogelijk door de subsidie die ik heb gekregen.”

Spoedoverleg

Over de samenwerking met de gemeente is Gerrit dik tevreden. “In het begin was er even onduidelijkheid of mijn specifieke subsidieregeling ook gold voor de Sallandsestraat. Toen heb ik zelf contact gezocht met Ina Dobben van de gemeente en bleek dat ik gewoon subsidie kon aanvragen. Vanaf toen hadden we elke maand overleg. Dat liep prima tot er een foutje bleek te zitten in de aanvraag. Die moest ik opnieuw indienen. Ondertussen was ik al aan het verhuizen, dus in verband met het budget moest ik toch wel weten of het een ja of nee zou worden. Daar kon ik geen maand mee wachten. Gelukkig was spoedoverleg mogelijk en kreeg ik al gauw een appje met het verlossende woord.”

Voldoening

De droom die Gerrit ‘al jaren in de kop had’ is uitgekomen. “Maar weet je wat echt leuk is? Dat de gemeente zegt: “Die gast hebben wij geholpen en hij heeft er ook echt iets moois van gemaakt. Voldoening voor beide partijen!”