Leerlingen in gesprek met gemeente: lekker sporten is belangrijk!

Willen jullie eens met ons komen praten over het naschoolse sportaanbod? Wij hebben daar wel vragen en vooral ook meningen over.

Dit aanbod van de leerlingenraden van de openbare basisscholen Burg. Wessels Boerschool uit Dalen en Stidal uit Dalerveen kwam bij wethouder Joop Brink van de gemeente Coevorden terecht. Samen met Alieke Wijnholds, beleidsmedewerker leefstijl & bewegen schoof de wethouder begin deze week aan tafel bij de leerlingen.

Gratis kennismaken in een clinic

Het gesprek komt in de aanloop naar een aantal sportclinics waarbij kinderen van 6 t/m 12 jaar van de 3 basisscholen in Dalen, Dalerveen en Wachtum kennis kunnen maken met de sporten die sportpark ‘t Grootveld te bieden heeft. Deze clinics starten begin 2020 en zijn laagdrempelig en gratis om bewegen onder de jeugd te bevorderen.  

Spelen met je vriendjes

Bij het antwoord op de eerste vraag van de leerlingen: “Wat deed Joop na schooltijd?”, biechtte de wethouder een kleine jeugdzonde op. “Behalve spelen op het schoolplein en voetballen, ben ik ook wel eens op het dak van de school geklommen! Dat moeten jullie vooral niet doen, maar lekker na schooltijd met je vriendjes spelen of sporten is wel mijn advies.” Alle kinderen rond de tafel doen wel aan een sport, van voetballen tot paardrijden en scouting. En ze vinden ook dat alle kinderen de kans moeten krijgen om te sporten. Maar wat nu, als ouders een smalle beurs hebben en de contributie een probleem is?  

Alle kinderen kunnen meedoen

“Daarvoor hebben we bij de gemeente Coevorden de Doe-Mee-Pas”, aldus de wethouder. "Die pas kunnen ouders met een smalle beurs aanvragen en daarmee kunnen hun kinderen zich dan opgeven bij een sportvereniging of een andere club die ze leuk vinden. We  hebben die pas speciaal bedacht zodat alle kinderen in de gemeente Coevorden mee kunnen doen. Want dat vinden we heel belangrijk.”

Vriendjes motiveren werkt het allerbeste

De leerlingen gaven ook nog andere redenen waarom sommige kinderen niet sporten. Bijvoorbeeld gameverslaving of omdat ze gewoon liever thuis op de bank liggen omdat het teveel moeite is. Maar het kan ook zijn dat het nieuw voor ze is en ze een beetje zenuwachtig zijn. Net zoals met nieuw eten, dat moet je eigenlijk ook gewoon eens proberen. Over een oplossing hadden ze ook al nagedacht: “We moeten die kinderen motiveren, ze vertellen hoe leuk het is om te sporten zodat ze er ook zin in krijgen. Vriendjes motiveren werkt echt het allerbeste, vooral als de ouders en de school ook meewerken.”

Kindermenu 2.0

Behalve naar de mening over sporten, vroegen de leerlingen ook naar de visie van de wethouder op gezonde voeding. “Goede voeding is zeker net zo belangrijk als bewegen”, vertelde Joop. “Lekker veel groente en niet te veel vlees. Als je dan ook nog een half uurtje per dag beweegt, ben je lekker gezond bezig!” 

“Hebben jullie weleens gehoord van Kindermenu 2.0?”, was de vraag van Alieke aan de leerlingenraad. “Dat is een leuke wedstrijd voor scholen om een gezond kindermenu te bedenken. Zodat je in een restaurant ook eens iets anders kunt eten dan bijvoorbeeld patat met een frikandel. Dat is natuurlijk hartstikke lekker, maar een gezond menu kan ook heel lekker zijn. De school die het leukste menu bedenkt mag samen met de chef-kok van een restaurant het menu gaan maken. En het komt dan ook op de menukaart van het restaurant te staan. Denk er maar eens over na of dat voor jullie ook een leuke uitdaging is!”

Lekker fit aan de dag beginnen

“De scholen zijn belangrijke partners voor de gemeente als het gaat om een gezonde leefstijl”, aldus de wethouder. “Ieder kind gaat immers naar school. In Engeland hebben ze bijvoorbeeld op scholen de Daily Mile. Daar beginnen ze de dag met een mijl te lopen of te hardlopen. Een mijl is 1,6 kilometer, dus dan begin je al lekker fit aan je dag.”

Rondleiding en uitnodiging

Na afloop kreeg Alieke nog een rondleiding door de school. De wethouder kon helaas niet mee, want die heeft een been in het gips! Niet door het sporten gelukkig, maar door een andere blessure. Hij had nog wel een laatste vraag aan de leerlingenraad: “Komen jullie ook eens bij ons in het gemeentehuis op bezoek? Bijvoorbeeld halverwege de clinics? Dat kunnen we nog eens praten over hoe het gaat en of de clinics ook helpen om meer kinderen te laten sporten. En uiteraard krijgen jullie dan ook een rondleiding door het gemeentehuis!”

Om even in sporttermen te blijven: dat was natuurlijk een schot voor open doel. Dit verhaal wordt dus vervolgd!