"Mensen helpen en blij maken is het mooiste wat er is"

Op haar 21e ging Ineke Dozeman (38) uit Coevorden aan het werk bij Bart Smit. De keten van speelgoedwinkels werd twee jaar geleden door Intertoys  overgenomen en ging in februari van dit jaar failliet. Ze werkt nu bij thuiszorgorganisatie BiOns. Een grote overstap, maar toch ook weer niet.

In maart van dit jaar kreeg Ineke haar ontslagbrief. Ze mocht nog tot mei blijven op een tijdelijk contract om de winkel leeg te verkopen. Op 18 mei ging de winkel dicht. Ineke: “Er wordt steeds meer via het internet gekocht en lang niet alle ketens kunnen goed op die verandering inspelen. Ik zag het de laatste jaren aankomen maar toch was het faillissement een behoorlijke klap. Vanaf 2008 was ik bedrijfsleider van het filiaal in Hoogeveen. Ik voelde me verantwoordelijk voor het team en ik heb daar met heel veel plezier gewerkt. Het helpen van collega’s en het coachen vond ik het leukst. Als dat dan eindigt doet dat wel wat met je.”

 

Bijeenkomst

Lang bleef ze niet bij de pakken neer zitten. “Een oud collega werkte in de thuiszorg en vertelde enthousiast over wat je voor hulpbehoevende mensen kunt betekenen. Ik stuurde een mail naar de gemeente Coevorden en vroeg hoe ik in contact kon komen met thuiszorgorganisaties. Annelies van Dijk van Actief voor Werk nodigde mij uit voor een bijeenkomst over werken in de zorg. Voor die bijeenkomst hadden ze twee onderwijsinstellingen een flink aantal zorginstellingen uitgenodigd, waaronder drie thuiszorgorganisaties.”

 

Klik

“Het ging allemaal heel snel. Op maandag stuurde ik een mail naar de gemeente, op woensdag had ik contact met Annelies, de woensdag daarna volgde ik een workshop solliciteren in Ravelijn Verbindt en op de maandag daarna ging ik naar de bijeenkomst. Nadat de zorginstellingen zich daar voorstelden, konden we in gesprek. Er waren meerdere thuiszorgorganisaties. Met Anja Ouwehand van BiOns had ik direct een klik. Ik ben de volgende dag begonnen en heb nog geen moment spijt gehad.”

 

Fotoboek

Ineke doet huishoudelijke ondersteuning voor vier verschillende klanten, voor elk een ochtend in de week. “Ik werk nu bij drie alleenstaande mensen en bij een gezin. Ze hebben allemaal op hun eigen manier hulp nodig. En dat spreekt mij nu juist aan, die verschillende mensen. Je hebt ook een sociale functie. Soms komt bij het kopje koffie zelfs het fotoboek op tafel en ben je een en al luisterend oor. Dat vind ik leuk. Maar er moet natuurlijk ook schoongemaakt en opgeruimd worden. Er zijn mensen die minder willen praten maar ontzettend blij zijn als alles aan het einde van de ochtend weer schoon is en het bed netjes opgemaakt. Dat geeft mij voldoening. Mensen helpen en blij maken is het mooiste wat er is! Dat vond ik ook het mooiste aan mijn vorige baan.”

 

Coachen

En de toekomst? “Ik wil graag een opleiding doen om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt. Iets met coachen of pedagogie misschien. Misschien kan ik met het UWV afspraken maken over een opleiding. BiOns is een leuk bedrijf. Ze werken nu nog veel in Twente en de Achterhoek maar willen graag opschuiven naar het Noorden. Misschien biedt dat, met mijn ervaring als vestigingsmanager, mogelijkheden. We zien het wel. Het komt vast goed!”

 

Samenwerking

Gemeente Coevorden werkt samen met dertien zorginstellingen en twee scholen. Doel is om mensen met een WW of bijstandsuitkering toe te leiden naar een baan in de zorg. Maandag 17 juni was de eerste netwerkbijeenkomst. Daar maakten werkzoekenden, werkgevers en scholen kennis met elkaar. Medio september gaan de zorginstellingen, scholen en gemeente met elkaar in gesprek over het vervolg. Naast Ineke hebben nog vijf werkzoekenden een contract gekregen. Voor andere geïnteresseerden staan inmiddels gesprekken en meeloopdagen gepland.