Moneystart; regie over je financiën

Moneystart is maatwerk

Jongeren tussen de 18 en 27 jaar die wel wat hulp kunnen gebruiken met hun financiën kunnen bij de gemeente Coevorden terecht bij het project Moneystart. Rosanne Bruinsma is functioneel coördinator bij de sociale teams van de gemeente.

 

“Een aantal consulenten Schuldhulpverlening zijn budgetcoaches voor jongeren. Zij helpen jongeren met financiële problemen om weer regie te krijgen over hun financiën. En dat is bij ons echt maatwerk. We bekijken voor iedere jongere apart wat hun situatie is. Daarna gaan we samen aan de slag om een oplossing te vinden. Ook als er nog geen problemen zijn. Voorkomen is beter dan genezen.”

 

Veel op je bordje

Schulden beginnen vaak onschuldig, maar kunnen snel oplopen. Soms staat de schaamte voor gemaakte financiële fouten het zoeken van hulp in de weg.

“Helemaal niet nodig”, aldus Rosanne. “Iedereen kan problemen met geld krijgen. Het is ook best veel wat je ineens op je bordje krijgt als je 18 wordt. En niet iedereen krijgt thuis financiële opvoeding. Soms hebben ouders zelf ook financiële problemen.”

 

Vanaf hun 18e zijn jongeren verantwoordelijk voor hun eigen financiën. Een zorgverzekering afsluiten, toeslagen aanvragen, studie of school bekostigen, het is vanaf dat moment hun eigen pakkie-an. Niet elke jongere is daar even goed op voorbereid.

“De gemeente Coevorden stuurt 18-jarigen een verjaardagskaart. Met een felicitatie uiteraard, maar ook met aandachtspunten. En een verwijzing naar Moneystart. Op die manier weten ze dat Moneystart bestaat en kunnen we ze in een vroeg stadium al bereiken.”

 

Theatergroep PlayBack en MoneyWays

Behalve Moneystart zet de gemeente nog meer middelen in om jongeren bewust te maken van het omgaan met geld. Theatergroep PlayBack geeft voorstellingen op middelbare scholen.  ‘Rijk’ is een interactieve voorstelling over geld en imago die laat zien hoe financiële verschillen onder jongeren hun positie in de groep kunnen bepalen. De leerlingen worden na afloop uitgenodigd op de spelvloer en geven de personages tips om beter hun grenzen aan te geven. Deze werkwijze zorgt ervoor dat scholieren weerbaarder worden en beter voorbereid zijn op hun financiële zelfstandigheid. Wij zetten MoneyWays in op de Nieuwe Veste en Esdalcollege. Hier kan je informatie vinden over MoneyWays.

 

Interessante dagen

“Wat we ook belangrijk vinden zijn de burgerschapsdagen op het Alfacollege in Hardenberg. Leerlingen die daar naar school gaan zijn verplicht om een week lang allerlei interactieve workshops te volgen. Er wordt informatie gegeven door de gemeente, maar bijvoorbeeld ook door banken, notarissen, maatschappelijk werk en wethouders.

 

Vooruit kijken is belangrijk

Jongeren hebben vaak een hekel aan het regelen van geldzaken. De kans bestaat daarom dat ze hun kop in het zand steken en zich niet goed voorbereiden op hun financiële toekomst. “De basisbeurs werd vroeger kwijtgescholden als je je diploma behaalde”, aldus Rosanne. “Nu moet deze lening terugbetaald worden en wordt bovendien in mindering gebracht op bijvoorbeeld een hypotheek. Vooruit leren kijken is dus heel belangrijk. Moneystart kan jongeren daar bij helpen.”

 

Meer informatie

Meer informatie over Moneystart en hoe je je ervoor kunt aanmelden is te vinden op www.coevorden.nl/jongeren.