Op pad met de strooiploeg

Geja en Jan zijn broer en zus en werken beide bij de gemeente Coevorden. Geja deelde vanochtend dit verhaal over het werk van haar broer op ons intranet. En dit mooie inkijkje in het werk van de strooiploeg willen we graag met jullie delen!

Dinsdagavond rond 18.30 uur gaat mijn telefoon. Ik word gebeld door mijn broer Jan. Of ik mee wil strooien? Natuurlijk wil ik dat! Het heeft gesneeuwd, dat is toch interessanter dan wanneer het alleen maar vriest! 

Jan pikt mij op en samen rijden we naar Fort Verlaat, de werf in Coevorden. Voor onze collega’s is het best gevaarlijk om bij de werf te komen. Zij moeten immers de weg op voordat er gestrooid is. Als we aankomen is het hek nog gesloten en denken we dat we de eersten zijn. Eenmaal bij de loods blijkt niets minder waar. Zes andere collega’s zijn er ook net en zijn bezig om de veegborstels voor de tractoren te monteren.

Jan doet een laatste check voordat hij vertrekt. Als iedereen klaar is gaan ze richting het eigen strooigebied. Vier collega’s gaan op pad om de wegen te vegen en te strooien. Twee anderen doen een rondje over de fietspaden, zodat ik morgenvroeg veilig op mijn fiets naar het werk kan gaan.
Het is wel stoer om in zo’n grote vrachtwagen te zitten. Wat is het een supergaaf voertuig! Jan heeft de vrachtwagen sinds een paar maanden in gebruik en trots vertelt hij wat de vrachtwagen allemaal kan. Je moet er een cursus voor volgen om alle knopjes in de cockpit te kunnen bedienen, maar je zit heerlijk en voelt je de koning van de weg.

Het sneeuwt gestaag door en Jan doet zijn uiterste best om de wegen zo schoon mogelijk te krijgen. Hij vertelt dat er wel verkeer over de gestrooide wegen moet rijden. Dan vermengt het zout en sneeuw zich goed en dan smelt de sneeuw sneller. Onderweg stoppen nog een paar auto’s om de strooiwagen voor te laten gaan. Jan toetert als groet en rijdt door. We strooien de route in 1 uur en 45 minuten.

Rond 21.00 uur zijn we terug bij de loods. Eenmaal aangekomen zien we dat Jelmer en Andres druk bezig zijn om de borstel die voor de tractor gemonteerd zit om te wisselen voor een sneeuwschuiver. Dit gaat niet zonder slag of stoot. Het materiaal heeft een lange tijd stil gestaan en daardoor gaat alles stroef. Andres en Jelmer moeten nu nog op pad met de schuiver. Ze hadden nog maar een klein stukje van hun route gestrooid. De voertuigen worden startklaar gemaakt voor een nieuwe ronde in de ochtend. Water met zout en droog zout worden aangevuld. De sneeuwschuiver wordt voor het voertuig gemonteerd.

Nadat alle voertuigen klaar staan gaan de Jan, Marco, Jos en Martin naar de kantine voor een welverdiende bak koffie. Ze wachten hier op Jelmer en Andres, die nog op pad gaan. De afspraak is: samen uit, samen thuis. Ze gaan niet eerder naar huis dan dat iedereen weer binnen is. Stel dat er iets gebeurt met iemand die nog onderweg is? Wat een collegialiteit!

Jelmer en Andres komen rond 23.30 uur binnenwandelen. Nadat zij een bak koffie hebben gedronken gaat iedereen huiswaarts, met de wetenschap dat ze de volgende morgen rond 05.00 uur weer opgepiept worden. De volgende ochtend rond 06.30 uur zag ik alweer een strooier voor ons huis rijden. De mannen zijn alweer vroeg bij pad! Wat heb ik veel respect voor hoe deze stoere kerels hun werk doen, zodat wij veilig van A naar B kunnen!