Samen krachtig: Elle Wiltjer en Debbie de Grote

Als gemeente gaan we uit van de eigen kracht van onze inwoners en de kracht van hun sociale netwerk. Dit betekent dat inwoners zoveel mogelijk hun best doen om zelf hun problemen de baas te worden. Voor wie er zelf niet uitkomt, bieden we als gemeente altijd ondersteuning.

Onder de noemer ‘Samen Krachtig’ werken de collega’s binnen het Sociaal Domein samen om die ondersteuning zo goed mogelijk te regelen. In een serie duo-interviews brengen we klant en collega in beeld. We laten zien hoe zij samen krachtig staan.  Elle Wiltjer uit Coevorden staat samen met klantmanager Debbie de Grote krachtig in de schuldhulpverlening. 

Direct hulp gezocht

Elle werkte 27 jaar bij Omnia Plaatvloer BV in Coevorden. “In 2014 werd de fabriek gesloten en raakte ik werkeloos. Toen begonnen ook mijn financiële problemen. Ik had regelmatig een lening afgesloten. Aflossen was geen punt toen ik nog werk had. Maar van mijn uitkering kreeg ik dat niet meer voor elkaar. Het ging van kwaad tot erger, totdat een vriendin mij attent maakte dat je hulp kon zoeken bij de gemeente. Dat heb ik toen direct gedaan en het is het beste wat mij ooit is overkomen.”

Trekt zelf aan de bel

“Ik heb Elle een half jaar geleden leren kennen”, vertelt Debbie. “Hij zat toen al in de schuldhulpverlening, maar bij een andere klantmanager. We hebben een prima contact, meestal via e-mail. Het aflossen van de schulden verloopt prima, Elle is daar zelf ook heel alert op. Als er iets bijzonders is, trekt hij zelf aan de bel. Dat doet lang niet iedereen, maar is wel hoe het eigenlijk moet. Hij blijft natuurlijk zelf verantwoordelijk en het is goed om te zien dat hij die verantwoordelijkheid ook op zich neemt.”

Werk is werk

Sinds april 2018 werkt Elle bij de afdeling Park & Recreatie van Wildlands Adventure Zoo. “Het bevalt me daar prima”, lacht Elle. “Ik ben alle dagen buiten, heb contact met bezoekers en heb leuke collega’s. Als het aan mij ligt, wil ik daar wel blijven. Nu in de winter heb ik minder uren in mijn eigen werk, dus doe ik er nu schoonmaakwerk bij. Ik pak alles aan om zoveel mogelijk te kunnen werken. Ik voel me ook nergens te goed voor, werk is werk.”

Stok achter de deur

Alle inkomsten van Elle komen binnen op een rekening die door de gemeente Coevorden wordt beheerd. “Wij betalen hiervan de vaste lasten, regelen machtigingen voor automatische betalingen en zorgen dat de schuldeisers afbetaald worden”, aldus Debbie. “Per week ontvangt Elle 60 Euro om van te leven en 60 Euro reiskosten omdat hij met de trein naar zijn werk gaat. We nemen om het zo te zeggen zijn zorgen over. Dat doen we met alle cliënten, want vaak hebben ze veel stress van de situatie waar ze in zijn geraakt. Het is voor hen dan moeilijk om bijvoorbeeld zelf contact te onderhouden met een schuldeiser. Bij de een zorgen we wat meer dan bij de ander, dat ligt natuurlijk ook aan de persoon zelf. Zoals ik al zei, Elle doet veel zelf. Pas als ik denk dat het niet goed gaat, neem ik initiatief. Op die manier is er toch een stok achter de deur.”

Prijsbewust

Een traject in de schuldhulpverlening duurt 3 jaar. Daarna is de klant schuldenvrij en stopt die hulp vanuit de gemeente. “We helpen dan nog wel bij budgetbeheer”, vertelt Debbie. “En dat is voor mij ook goed”, haakt Elle aan, “dat helpt me om niet weer teveel geld te gaan uitgeven. Ik kan me nu prima redden van de 60 Euro in de week, ik spaar er zelfs wat van. Als er dan eens iets bijzonders is, heb ik een reservepotje.  Bovendien heb ik geleerd om prijsbewust boodschappen te doen, daar heb je natuurlijk altijd wat aan.”

Elle’s traject loopt in juni 2019 af. Hij is het met Debbie eens dat het opbouwen van een buffer het moeilijkst is. “Maar zolang ik werk heb, ga ik het zeker redden. Ik heb dan ook minder tijd om geld uit te geven. Al blijft het kopen van een CD of video altijd een grote verleiding voor mij. Het bevalt me erg goed om dit nu samen  met Debbie te doen en ik zie er ook wel een beetje tegenop om het straks weer alleen te doen. Maar ik ben vastbesloten om het nooit meer zover te laten komen dat ik in de schulden kom.”

Pak de hulp met twee handen aan

“Ik waardeer het zeer in Elle dat hij zijn verhaal in het openbaar doet”, aldus Debbie. “Veel mensen schamen zich toch als ze in de schulden komen. Terwijl het echt iedereen kan overkomen. Het is goed dat mensen weten dat er hulp is, dat je bij de gemeente aan kunt kloppen om er samen weer uit te komen.”

“Natuurlijk schaamde ik me ook in het begin”, aldus Elle. “Toch heb ik op een gegeven moment de stap genomen om het aan mijn vrienden te vertellen. Hun reactie? Niemand liet me vallen, ze vonden het alleen maar dapper dat ik hulp heb gezocht. Ik wil het echt iedereen aanraden die zelf niet meer weet hoe hij of zij uit de schulden moet komen. Schaam je niet, zoek hulp. Pak die gelegenheid met twee handen aan en er valt echt een last van je schouders. Je kunt er niet altijd iets aan doen als je in de schulden raakt. Maar je kunt er wel iets aan doen om er weer uit te raken!”

Informatie over Schuldhulpverlening