Samen krachtig: Simone van Sloten en Roelinka Kamstra

Als gemeente gaan we uit van de eigen kracht van onze inwoners en de kracht van hun sociale netwerk. Dit betekent dat inwoners zoveel mogelijk hun best doen om zelf hun problemen de baas te worden. Voor wie er zelf niet uitkomt, bieden we als gemeente altijd ondersteuning. Onder de noemer ‘Samen Krachtig’ werken de collega’s binnen het Sociaal Domein samen om die ondersteuning zo goed mogelijk te regelen.

In een serie duo-interviews brengen we klant en collega in beeld. We laten zien hoe zij samen krachtig staan. Simone van Sloten uit Coevorden staat samen met Roelinka Kamstra, praktijkondersteuner Jeugd, krachtig in de Jeugdhulpverlening.

 

Praktijkondersteuner

Roelinka Kamstra is in dienst bij de gemeente Coevorden en werkt, gedetacheerd en onder regie en verantwoordelijkheid van de huisarts, in gezondheidscentrum Veltstroom in Coevorden als Praktijkondersteuner Huisarts (POH) Jeugd.

“Binnen de huisartsenzorg werken praktijkondersteuners in de 1e lijn. Dat houdt in dat patiënten direct door de huisarts naar ons worden doorgestuurd. In mijn geval gaat het dan om jeugdige patiënten. Maar er zijn ook POH’ers voor GGZ voor volwassenen en voor somatiek”.

 

Ik sta er meer blanco tegenover

POH-ers zijn een schakel tussen de huisarts en zwaardere hulpverlening. “Huisartsen verwezen vaak door naar die zwaardere hulpverlening”, aldus Roelinka. “Ergens wel logisch want zij hebben ook minder tijd dan ik om een patiënt zijn of haar verhaal te laten doen en de mogelijk andere oorzaken van klachten boven water te krijgen. Daarnaast heb ik kennis van welke andere, vaak lichtere vormen van hulp er mogelijk zijn in de regio. Voor een huisarts is het moeilijk om hier een goed zicht op te hebben. Een ander punt is dat een huisarts zijn patiënt natuurlijk goed kent. Ik sta er meer blanco tegenover en stel dan misschien net die ene vraag die tot een andere oorzaak van de klachten kan leiden.

 

Gelijk een klik

Vorig jaar werd Simone naar Roelinka doorverwezen. “We hadden gelijk een klik met elkaar”, vertelt Simone. “Ik kon mijn verhaal kwijt, al kropte ik in het begin ook nog wel wat op. Maar dat kreeg Roelinka er later wel uit!”

Na een verbroken relatie werd Simone bedreigd en gestalkt door haar ex. “Daar kreeg ik het letterlijk en figuurlijk benauwd van, alleen zocht ik voor die symptomen andere oorzaken. Ik rook bijvoorbeeld en tja, als je rookt is het logisch dat je het benauwd krijgt. Dat hield ik vol tot ik een hevige paniekaanval kreeg. Ik heb toen mama gebeld om mij op te halen. We gingen naar de huisarts en die herkende gelukkig dat mijn klachten niet lichamelijk maar psychisch waren. Hij verwees mij door naar de POH Jeugd en zodoende kwam ik bij Roelinka terecht.”

 

Eerst verkennen

Tijdens een eerste gesprek gaat het vaak nog niet over de klachten. “Ik ga altijd eerst eens verkennen”, vertelt Roelinka. Interesse in de persoon en niet alleen in de klacht vind ik belangrijk. Wie is Simone, waar woont ze, waar wordt ze blij van? Op die manier leer je elkaar kennen en kun je zien of het klikt samen. Dat is zeker ook een voorwaarde voor een goede behandeling. Toen dat allemaal in orde was, zijn we samen op zoek gegaan naar een goede manier om Simone uit haar paniekaanvallen te krijgen. Wanneer lukt het haar bijvoorbeeld wel om zelf de aanval te stoppen?”

 

Ik kan altijd bellen of App-en

“Wat ik ook heel fijn vind, ik kan Roelinka altijd bellen of een Appje sturen”, aldus Simone. “Ik was een keer in Amsterdam in een voor mij nieuwe situatie met nieuwe mensen. Dat vind ik altijd wel een beetje eng. Ik kreeg een enorme paniekaanval en zat buiten op een stoepje te huilen en te hyperventileren. Ik kon mezelf niet meer tot rust krijgen. Toen heb ik Roelinka gebeld en gelukkig nam ze direct de telefoon op. Samen hebben we toen door de telefoon een ademhalingsoefening gedaan en daardoor werd ik weer rustig.”

 

Helpende gedachten

Op dat moment heeft Roelinka wel besloten Simone verder door te verwijzen naar Mindfit. “Natuurlijk hebben we dat ook in samenspraak gedaan en bleven we ondertussen ook met elkaar in gesprek. Zo hebben we samen op een groot blad in beeld gebracht wat Simone denkt en voelt. Met daarbij kleuren: groen is goed, oranje betekent het is er nog niet helemaal en rood staat voor alarm. Ook oefenen we om niet-helpende gedachten om te zetten in helpende gedachten.”

 

Niet druk maken

“Daar gebruiken we kaartjes voor”, aldus Simone. “Ik kan me soms erg druk maken over wat anderen van mij vinden. Als ik dan een kaartje kies met ‘laat het los’, dan lukt me dat vaak ook wel. Ik weet niet wat anderen denken, dus ik moet me er ook niet druk over maken.”

 

Een 6 of een 7

Op dit moment gaat het best goed met Simone. “Op een schaal van 1 tot 10 geef ik mezelf nu een 6 tot een 7. Mijn aanvallen gaan op en neer en Mindfit geeft mij handreikingen om rustiger te worden. Mijn huidige partner helpt me daar ook bij. Uiteindelijk komt het goed.”

 

“Simone ervaart nu soms het gevoel dat ze controle kan krijgen”, legt Roelinka uit. “En die ervaring alleen helpt al om te voelen dat het in de toekomst best wel een dikke 8 kan worden!”

 

Om privacy-redenen staat Simone niet op de foto.