Sheikh al Moussa en Albert Heijn, een soort van oude bekenden

Bijna drie jaar geleden kwam Sheikh al Moussa uit Syrie naar Nederland. Hij woont nu met zijn vrouw en twee kinderen in Coevorden. En werkt sinds anderhalve maand bij AH Klaver Kortwijk in Nieuw-Amsterdam.

Zijn werk daar is een kennismakingsstage. Bedoeld om de overgang naar betaald werk succesvol te laten verlopen. Bea Kortwijk en Susan Klaver van de AH bieden Sheikh graag die kans. Zodat hij na zijn vlucht uit Syrie hier in Nederland weer een bestaan kan opbouwen.

 

Bij binnenkomst is Sheikh druk aan het vakkenvullen. Samen met teamleider Dennis Kuilder lopen we naar de kantine om eens te praten over hoe het Sheikh bevalt bij de AH.

 

Eigen supermarkt

“Heel goed”, lacht Sheikh. “Ik vind het werk heel leuk en merk dat mijn Nederlands met sprongen vooruit gaat door het contact met de klanten. Ik had in Syrie zelf een supermarkt, maar daar kwamen de klanten hun boodschappen halen en gingen de deur weer uit. Hier maak ik regelmatig een praatje, ook een leuke kant van het werk.”

“Het valt ons ook op dat Sheikh hier met plezier werkt”, aldus Dennis. “Hij komt ’s morgens lachend binnen en gaat aan het eind van de dag weer lachend naar huis!”

 

Respect voor het werk

Er zijn nogal wat verschillen tussen de AH waar Sheikh nu werkt en zijn winkel in Syrie. “Deze winkel is veel groter, er is veel meer aanbod aan nationale producten en er werken vrouwen. In Syrie wordt werk in een winkel als te zwaar gezien voor een vrouw. De klanten zijn ook wat aardiger. Zoals ik al zei maken ze graag even een praatje en ik merk ook dat ze respect hebben voor het werk dat je doet.”

 

Ander land, andere cultuur, zelfde wens

Sheikh reist per trein naar Nieuw-Amsterdam en loopt vanaf het station naar de AH. “Ik werk nu in een ander land en in een andere cultuur, maar mijn wens blijft hetzelfde. Ik hoop ooit weer mijn eigen supermarkt te hebben.” Op de vraag of hij de AH in Nieuw-Amsterdam over een jaar of vijf niet kan overkopen, schiet hij in de lach. “Ja, dat is wel goed!”