Sportscholen zijn grote hulp om goed gezond te blijven

Direct achter de computer

“Ik ben niet iemand voor achter de computer maar dat is wel het eerste wat ik heb gedaan toen we de sportschool moesten sluiten”, grijnst Bas. “Ik heb direct onze website omgebouwd zodat we online onze leden digitale work-outs en challenges konden aanbieden. Ik ben begonnen met het schrijven van een E-book waarmee iedereen 30 tot 40 dagen vooruit kon. Voor de digitale work-outs hebben we onze kettlebells uitgeleend. Iedere week geven we live via Zoom een training met vooraf op Youtube een demonstratie met uitleg van de training.” 

Bittere pil

Ondanks dat Bas onmiddellijk actie ondernam, kan hij zijn weg in coronatijd nog niet goed vinden. “Ik ben als oud-Marinier gewend om me aan te passen en bevelen op te volgen. Maar ik ben ook analytisch. De overheid moedigt mensen aan om goed op hun gezondheid te letten, maar maakt vervolgens niet logische keuzes ten opzichte van de maatregelen, Het is een bittere pil dat de sportscholen zijn gesloten.” 

Sportscholen grote hulp

“Sportscholen zijn bij uitstek een grote hulp voor mensen om hun beweeg- en voedingspatroon in deze tijd aan te passen”, vervolgt Bas. “Als er een gezondheidscrisis is, is een gezond immuunsysteem heel belangrijk. We hebben daarom ook een online foodchallenge ontwikkeld. Daar doen 30 mensen aan mee. Wat wel leuk is, ze koppelen naar ons terug dat ze meer eten dan gewend en toch gewicht verliezen. De foodchallenge is inmiddels afgerond en de deelnemers zijn samen 32 kg gewicht verloren, waarvan een persoon met 5,5 kg. Maar nog mooier zijn de 95 cm aan buikomvang die ze samen verloren zijn.  

Afsprakensysteem gelijk vol

Sinds half mei kan er bij CrossFits weer getraind worden. “Maar dan buiten”, beklemtoont Bas. “Ik heb het geluk dat er achter de sportschool een groot grasveld is dat we kunnen gebruiken. En we treffen het ook nog eens met het weer. Eventueel mag ik er met toestemming van de gemeente een grote tent neerzetten. Vanaf 1 juli is er weer meer ruimte, dan mogen we weer naar binnen Uiteraard met inachtneming van alle regels, maar daar zijn we goed op voorbereid. We werken altijd al met een afsprakensysteem en een maximaal aantal deelnemers per uur. Nadat we de agenda weer opengezet hadden zaten de trainingen in de eerste dagen direct weer vol.” 

Kramp in onze handen

Hoewel Bas 40% omzetverlies heeft omdat hij bijvoorbeeld geen personal training en opleidingsdagen meer kan geven, zijn al zijn leden gelukkig wel gebleven. “Als team hebben we ze allemaal een persoonlijk kaartje gestuurd om ze daarvoor te bedanken. Daar hadden we de kramp in onze handen wel voor over!” 

Jerrycans

En nog even voor iedereen die voor een uitverkocht schap jerrycans bij de Praxis stond… “Mijn schuld”, lacht Bas. “Ik heb ook een survivalgids voor thuis trainingen geschreven met een materiaallijst. Je kan met van alles trainen, dat hoeft niet perse met apparaten in de sportschool. Het kan ook met een elastische spin of… een jerrycan!”