Taalheld Wout Ann Botter...... Onwijs bedankt!

TaalHeld Wout Ann Botter…… Onwijs bedankt!

 

Niet iedereen krijgt een certificaat waarin prinses Laurentien je ‘onwijs  bedankt’ voor je inzet om laaggeletterdheid aan te pakken.  Bij Wout Ann Botter uit Wezup hangt ‘ie aan de muur. Tot haar eigen grote verrassing overigens.

“Ik was samen met mijn man een dagje uit naar Schiermonnikoog. Ik zag wel dat er veel activiteit was op mijn mobieltje, maar ik dacht: ‘daar kijk ik thuis wel naar’. Toen ik Gea Mepschen van de gemeente Coevorden terugbelde, hoorde ik het nieuws dat ik was uitgeroepen als Taalheld van het jaar 2018. Dat was toch wel een verrassing!”

TaalHeldenverkiezing

Stichting Lezen & Schrijven houdt ieder jaar een TaalHeldenverkiezing. Daarmee bedanken ze mensen die bijzonder actief zijn op het gebied van laaggeletterdheid. Per provincie worden er eerst in drie categorieën TaalHelden gekozen. Dat waren in 2018 in Drenthe:

  • Jasper Harmes uit Nieuw-Amsterdam als taalcursist. Jasper was zelf laaggeletterd en zet zich nu in om mensen te helpen die niet goed kunnen lezen en schrijven. 
  • Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen, werd verkozen als Bruggenbouwer. Hij is voorzitter van het Bondgenootschap Drenthe dat de aanpak van laaggeletterdheid in en buiten Drenthe op de kaart zet.
  • En dan natuurlijk Wout Ann Botter als Taalbegeleider. Zij is voorzitter van Humanitas Coevorden en heeft Taalmaatjes opgezet. Taalmaatjes zijn vrijwilligers van Humanitas die nieuwe Nederlanders ondersteunen bij het leren van de taal en hen wegwijs maken in de samenleving. 

Babbelen bij een bakkie

“We zijn daar zes jaar geleden mee begonnen”, vertelt Wout. “Nieuwe Nederlanders moeten inburgeren en leren daarvoor de taal. Maar wat gebeurt er als ze examen hebben gedaan? Het viel mij op dat er geen gelegenheid was waar ze Nederlands konden blijven oefenen. Daarom zijn we met onze gespreksgroep ‘Babbelen bij een bakkie’ begonnen. Dat zijn gezellige, informele ochtenden waarin deelnemers met onze taalmaatjes over van alles en nog wat praten. In het Nederlands uiteraard.”

Toen er behoefte bleek aan andere activiteiten zijn die ook opgepakt. “Er worden bijvoorbeeld naaicursussen gegeven, waar je in het Nederlands een patrooninstructie leert lezen. Bij onze fietslessen geven we theorieles. Op die manier blijven deelnemers met de taal bezig. En dat is ook nodig. Vroeger ging je bij wijze van spreken naar een loket, nu moet je veel meer zelf uitzoeken. Een goede beheersing van de taal geeft je meer zelfvertrouwen om zelf aan de slag te gaan.”

Taalmaatjes zijn overigens niet alleen actief binnen ‘Babbelen bij een bakkie’. “Soms is het contact individueel, denk bijvoorbeeld aan iemand voorbereiden voor een staatsexamen of voor de theorielessen als iemand een rijbewijs wil halen. Dan kun je 1 op 1 gerichter aan de slag.”

Het is niet mis wat we vragen

Het allerbelangrijkste vindt Wout eigenlijk dat deze nieuwe Nederlanders het gevoel krijgen dat ze erbij horen. “Moet je je eens indenken, het is niet mis wat we vragen. Sommige mensen zijn in hun thuisland nooit naar school geweest. Ga er dan maar aan staan om in een vreemde taal te leren lezen en rekenen. Ook voor hun schoolgaande kinderen is het anders. Die leren natuurlijk Nederlands op school, maar thuis spreken ze weer in hun moedertaal. Wat overigens prima is. We geven ze wel mee om af en toe samen met de kinderen een Nederlands boek te lezen of naar het Jeugdjournaal te kijken. Dat stimuleert het contact tussen ouders en kind en ze leren Nederlands. Een win/win-situatie.”

Ruim een jaar geleden heeft Wout ook meegedaan aan het ontwikkelen van een traject onder de noemer ‘Meedoen’. Het is bedoeld voor oud-inburgeraars, onder andere vrouwen van Somalische afkomst. Tijdens dit traject verruimen de deelnemers hun basis taalvaardigheden om zo hun zelfredzaamheid te vergroten.

De erkenning is voor onze Taalmaatjes

Wout ziet haar nominatie als Taalbegeleider vooral als een prijs die de Taalmaatjes verdienen. “De erkenning is voor hen, ik kan het niet alleen. Daar is toch echt een team voor nodig met stuk voor stuk fantastische vrijwilligers. Die zelf hun voldoening weer halen uit het feit dat ze zien dat de mensen in het traject steeds sterker in hun schoenen staan. Dat is echt een mooie ontwikkeling en daar zetten onze Taalmaatjes zich honderd procent voor in!”

De landelijke verkiezing van de TaalHelden van 2018 is op 24 januari 2019 in de Stadsschouwburg in Den Haag. Het publiek kan stemmen voor de categorie Taalcursist, in dit geval dus voor Jasper Harmes uit Nieuw-Amsterdam. Kijk hiervoor op de website: www.taalheldenprijs.nl.

Meer informatie over de Taalmaatjes is te vinden op www.humanitas.nl/afdeling/coevorden.

De gemeente Coevorden vindt het ook belangrijk dat laaggeletterdheid wordt aangepakt. Binnen de gemeente Coevorden wordt vanuit het Taalpunt gewerkt aan een lokale taalsamenwerking om laaggeletterdheid vanuit een lokaal netwerk aan te pakken. Er is een Taalpunt in de bibliotheek in Coevorden en in de bibliotheek in Schoonoord. Een Taalpunt is voor alle inwoners van de gemeente Coevorden, die op de een of andere manier moeite hebben met lezen of schrijven. Ook voor andere basisvaardigheden zoals rekenen en omgaan met de computer kan men hier terecht.