Taalmaatjes Marian Leemans en Shan Jiang

Shan Jiang uit China werd via het Taalpunt gekoppeld aan Marian Leemans, die dit werk vrijwillig doet. Een keer per week komen ze samen in de bibliotheek in Coevorden. Natuurlijk wordt er serieus gewerkt, maar ze hebben samen ook veel plezier.

Huren, kopen en mijn rijbewijs

“Ik heb mijn inburgeringcursus bij het Alfa College gevolgd en ben ook geslaagd”, vertelt Shan. “Samen met Marian werk ik nu verder met het boek Taalsterk waar ik toen mee bezig was. Er staan allerlei onderwerpen in waar we samen over praten. Nu hebben we het over huren en kopen van woningen. En, Marian helpt me ook bij het halen van mijn rijbewijs.

De goede volgorde

“Nederlands is best een moeilijke taal voor anderstaligen”, aldus Marian. “Shan kent heel veel woorden, dat is eigenlijk het probleem niet, maar om ze in de goede volgorde te zetten valt vaak niet mee. Dat kan op heel veel manieren, maar het moet natuurlijk wel kloppen. Schrijven en lezen gaat gemakkelijker omdat je daar de tijd voor kunt nemen. Maar als je met iemand praat gaat het vaak om een directe reactie. Ik hoor wel vaker dat anderstaligen de woordvolgorde moeilijk vinden.

Shan is getrouwd en heeft een kindje van twee. Ze werkt als invalkracht in een snackbar in Dalen. Haar man spreekt goed Nederlands, thuis spreken ze Chinees. Marian is in totaal voor drie mensen een Taalmaatje. Behalve haar vrijwilligerswerk is ze ook druk in haar eigen kwekerij.

Een hoop lol

“Ik zocht vrijwilligerswerk, ik lees graag, ik heb wel wat met taal en ik help graag iemand”, somt Marian op. “Ik kwam dus al snel bij het Taalpunt uit. Het leek me heel leuk en dat is het ook. Je krijgt veel terug voor je inzet als je ziet dat het goed gaat, bijvoorbeeld bij Shan. En behalve dat we serieus aan het werk zijn, hebben we samen ook een hoop lol!"

Taalpunt

Taalpunt Coevorden en Schoonoord is voor iedereen in de gemeente Coevorden van 16 jaar en ouder die graag beter wil leren lezen, schrijven of computeren. Iets voor jou? Neem dan gerust contact op. Je kunt kunt mailen naar info@taalpuntcoevorden.nl.