Van Syrië naar De Snuffelgans; bouwen aan een toekomst

Wie kringloopwinkel De Snuffelgans in Coevorden bezoekt, wacht een warm welkom. Alaa (35) en Suzan (27) Abwini staan klaar met een kopje koffie. Sinds 1 september runnen zij de kringloopwinkel aan de Edisonweg 9 in Coevorden. 

Van oorsprong komen Alaa en Suzan uit Syrië. Hun zoontje Marcello van twee  is in Nederland geboren. Wethouder Joop Brink ging op werkbezoek om eens te horen hoe je vanuit Syrië in De Snuffelgans terecht komt. “Ik werkte in Syrië als journalist, Suzan studeerde politicologie, gaf Engelse les en deed vertaalwerk”, aldus Alaa.

“We zijn uit Syrië gevlucht vanwege de omstandigheden in het land. Uiteindelijk zijn we hier in Coevorden terecht gekomen.”

Studie international relation and international organization 

“Wat was jullie plan om hier in Coevorden een bestaan op te bouwen?”, vraagt Joop. “Het is voor mij lastig om een baan te vinden”, aldus Suzan. “Ik ben stateloos, dat maakt het moeilijk. Maar ik ben nu bijna Nederlandse en ga in februari international relation and international organization  studeren aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ik krijg daarbij steun van het UAF. Dat is een door universiteiten opgerichte organisatie die hoogopgeleide vluchtelingen ondersteunt. Niet alleen bij de studie maar ook bij het vinden van een baan die aansluit bij mijn capaciteiten.”

Minder belasting

“Voor mij is de Nederlandse taal nog wat lastig”, aldus Alaa. “Ik beheers die nog niet goed genoeg om als journalist aan het werk te kunnen. Ik dacht er eerst over om een restaurant te beginnen, maar de werktijden vind ik dan een bezwaar. Je kunt weinig bij je gezin zijn. Zelfstandig werken in Nederland is ook best moeilijk vanwege alle regeltjes. In Syrië teken je een contract en je kunt beginnen. Zonder vergunning, zonder veel regels en ook met minder belasting”, grijnst Alaa.

Met beide handen aangegrepen

Joop: “En hoe zijn jullie dan uiteindelijk in De Snuffelgans beland?” “Een vriend van ons had deze zaak”, aldus Suzan. “Hij had allerlei problemen en Alaa heeft hem geholpen en goede raad gegeven. Toen bleek dat hij de winkel wel aan ons over wilde doen. We hebben er samen over gesproken en daarna contact opgenomen met Marieke Arends  van de gemeente. Zij is klantmanager Vergunninghouders. Ze vertelde ons over een speciale regeling, een Bbz-uitkering. Als startende ondernemers met een uitkering konden we daar gebruik van maken. Die kans hebben we natuurlijk met beide handen aangegrepen!”

Plannen voor de toekomst

Voorlopig zijn Alaa en Suzan dik tevreden met hun kringloopwinkel. Maar daar ligt niet hun uiteindelijke ambitie. “Ik heb meegedaan aan de cursus Politiek actief”, vertelt Suzan. Ik vind het belangrijk om te weten hoe de lokale democratie werkt. En het is goed voor mijn CV. Samen met de opleiding die ik ga volgen heb ik dan een goede basis om een baan te vinden.”

Ook Alaa heeft plannen. “Voor mij is het nu belangrijk om de Nederlandse taal beter te beheersen. Daarna wil ik ook gaan studeren. Ik zou heel graag weer als journalist aan het werk gaan. Suzan en ik zijn blij dat ons zoontje Marcello onderwijs in Nederland kan volgen. Wij grijpen onze kansen en dat kan hij later ook doen."

Aanwinst

“Daar haak ik graag op aan”, aldus Joop. “Ik heb bewondering voor jullie, over hoe jullie bezig zijn met de toekomst en ook hier in de kringloopwinkel. Jullie zijn een aanwinst voor Coevorden en gaan het zeker redden. En natuurlijk wens ik jullie zoon Marcello een mooie toekomst!”