Veel culturen, veel humor en Nederlandse les

Deddy Cinjee is docent bij het Drenthe College. Een dag per week geeft ze in De Ravelijn les aan laaggeletterden. Munisa Mohammed kwam 10 jaar geleden uit Ethiopië naar Nederland. Zij volgt de lessen van Deddy.

 

“Via mijn contactpersoon bij de gemeente Coevorden ben ik bij Deddy in de les gekomen”, vertelt Munisa. “Ik volg de lessen samen met mijn man. Nederlands is best moeilijk om goed te leren, maar ik vind het wel leuk. In de lessen leren we spreken, lezen en schrijven. Moeilijke stukken om te lezen legt Deddy aan ons uit.”

 

Ruimte voor BaVa

“We besteden inderdaad veel aandacht aan het verbeteren van de taal”, knikt Deddy. “Maar er is ook ruimte voor wat wij BaVa, basisvaardigheden, noemen. En dat is best breed. Ik leg bijvoorbeeld uit wat je moet doen als je je pinpas kwijt bent en hoe je moet handelen als er een ongeluk gebeurt. Maar ook hoe de Nederlandse maatschappij in elkaar zit, want die is natuurlijk anders dan die van de meeste cursisten. Plus dat we aandacht besteden aan de basis-computervaardigheden.”

Een van de leuke kanten van haar werk vind Deddy het contact met haar leerlingen. En die komen uit alle hoeken en gaten van de wereld. “In mijn lessen zitten mensen uit Ethiopië, Somalië, Sri Lanka, Eritrea, Polen, China en ook Nederland. Heel divers dus, maar we hebben het samen echt gezellig. En dan is Nederlands leren ook leuk!”

 

Meer in de samenleving

Munisa werkt iedere dinsdagmiddag als vrijwilliger in De Ravelijn. “Ik zorg dan voor de koffie en de thee. De lessen zijn ook bedoeld om uiteindelijk aan het werk te kunnen. Ik heb vrijstelling gekregen voor mijn inburgeringslessen, die waren nog te moeilijk voor mij. Met de lessen van Deddy en het vrijwilligerswerk sta ik toch meer in de samenleving. “

 

Op het moment van het interview is het Ramadan. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen moslims dan niet eten of drinken. En dat is best moeilijk vol te houden”, zegt Munisa. “In Nederland duurt de tijd tussen zonsopgang en zonsondergang veel langer dan in Ethiopië. We mogen eten en drinken tussen 21.30 en 03.15 uur. Je wordt er best een beetje moe van, maar overdag slapen kan ik niet.”

 

Dromen in een veilig land

Dromen heeft Munisa wel. “Ik vind het heel fijn om in Nederland te wonen. Het is een veilig land en mijn kinderen kunnen veilig naar school. Dat is mijn droom, dat mijn kinderen kunnen studeren en later een goede baan krijgen.”

 

Ik kan me niks beters wensen

“De Ramadan is een mooi voorbeeld van de verschillende culturen die elkaar hier ontmoeten”, haakt Deddy aan. “Behalve Nederlands leren we ook van elkaar door kennis te maken met de diverse culturen en gewoonten. En dat gaat gepaard met heel wat humor, er wordt veel gelachten. De wederzijdse contacten zijn ook goed, er is veel respect voor elkaar. En het maakt mijn werk ook boeiend, mensen met al hun verschillen leren kennen en bijdragen aan hun ontwikkeling. Als docent kun je je niks beters wensen!”