Vonkenwand en Viraal-spiraal, kunst in het stationsgebied in Coevorden

Hans Muller (Rotterdam) is beeldend kunstenaar/componist. Een paar jaar geleden kreeg hij een e-mail van de kunstcommissie van Kunst & Cultuur in Assen. Deze stichting houdt zich onder andere bezig met de culturele infrastructuur in Drenthe.

Tunnelvisie

“Ze feliciteerden me van harte, want ik was bij de laatste drie geëindigd”, vertelt Hans. “Maar ik had geen idee waar het over ging. Gelukkig stond er een telefoonnummer bij en een telefoontje later wist ik dus dat ik misschien twee kunstwerken bij het station in Coevorden mocht ontwerpen. Niet lang daarna kreeg ik een officiële bevestiging. Ik denk dat ze voor mij gekozen hebben omdat ik wel vaker ontwerpen voor tunnels heb gemaakt. Ik lijd zeg maar aan tunnelvisie.”

Vooral omhoog kijken

Voordat Hans de opdracht kreeg om een ontwerp voor de tunnel en voor een kunstwerk buiten bij het station te maken, was hij nog nooit in Coevorden geweest. “In Coevorden moet je goed om je heen en vooral omhoog kijken”, lacht Hans. “Dan zie je dat er nog veel moois in de stad te vinden is. Op het eerste gezicht is de winkelstraat vanaf het station naar het centrum niet echt een plaatje. Maar ik heb begrepen dat jullie ook met het centrum aan de slag gaan. Het zal echt mooi worden als de historie dan weer in het zicht komt.”

Vonken

Voor de tunnel heeft Hans wandbekleding met verlichting ontworpen, de Vonkenwand. “Voordat ik ging ontwerpen heb ik me uiteraard verdiept in de geschiedenis van Coevorden”, vervolgt Hans. “Ik stuitte op Bommen Berend, die in 1673 Coevorden belegerde met behulp van kogels met daarin kruit. Die kogels knalden uit elkaar en daar kwamen dan vonken uit. Het kunstwerk bestaat uit geperforeerde platen aan een wand van de tunnel. De sterren die uit de platen zijn geperforeerd komen in diapositief op de andere wand. Op veertig plekken in de tunnel zijn er clusters met lichtjes die ‘vonken’ afgeven als je door de tunnel loopt.”

Sterk embleem

Het kunstwerk buiten heet de Viraal-spiraal. Dit werk komt naast de Van Gend en Loods loods en strekt zich als de spiraal van een appelschil de lucht in. De spiraal heeft een stervorm en refereert daarmee aan de stervormige gracht rondom de stad Coevorden. “Ik heb me wel even afgevraagd of de stervorm van de vesting als inspiratiebron niet afgezaagd zou zijn. Het antwoord is nee, want het is zo’n sterk embleem en zo sterk met de geschiedenis van de stad verbonden. Bovendien zijn er nog maar een paar vestingsteden die een stervorm hebben dus het blijft uniek.”

Andere sfeer

Hoe de Vonkenwand uitwerkt in de tunnel heeft Hans al kunnen ‘zien’. “ Ik heb simulaties en animaties gemaakt en met die techniek kun je zien dat het perspectief, zelfs zonder verlichting, werkt. De verbeelding is zelfs groter dan de werkelijkheid, want dan zit om het zo te zeggen ‘de wereld er nog om heen’. Als het nu van zichzelf al kracht heeft, dan werkt het in de realiteit vaak ook zoals je hoopt. Dat is ook de reden dat de Vonkenwand niet met de hoek van de tunnel mee gaat, maar puur in het rechte deel van de tunnel zit. Het geeft de tunnel echt een ander sfeer.”

Opening tunnel

Nieuwsgierig naar de kunstwerken? De opbouw van de Viraal-spiraal is natuurlijk te volgen omdat die buiten wordt gerealiseerd. De Vonkenwand blijft nog even geheim. Tot eind februari 2020 als de tunnel officieel wordt geopend. Uiteraard is iedereen dan van  harte welkom om door de vonken te lopen.