Coevorden en Nordhorn vieren 60 jaar stedenband

11 april 2023
Algemeen
Burgemeesters Renze Bergsma en Thomas Berling

Burgemeesters Renze Bergsma en Thomas Berling vieren in 2023 60 jaar stedenband

Op 23 april 1963 sloten de gemeenten Nordhorn en Coevorden een overeenkomst om de vriendschappelijke banden aan te halen en te verdiepen. De stedenband werd geboren! Dit jaar vieren de beide gemeenten het 60-jarig bestaan van deze stedenband. Burgemeester Renze Bergsma ontvangt op donderdag 13 april burgemeester Thomas Berling van Nordhorn en voorzitter van het stedenbandcomité Achim Haming. Samen met een delegatie van zo’n 50 gasten uit Nordhorn.  

De delegatie arriveert aan het begin van de middag met de Bentheimer Eisenbahn op de Euroterminal in Coevorden. Samen met een delegatie uit Coevorden wordt er in het kasteel geluncht en volgt er een wandeling naar het Stedelijk Museum in het Arsenaal. Daar neemt het gezelschap een kijkje in de rijke geschiedenis van Coevorden. Daarna volgt een uitgebreide rondleiding door de binnenstad langs de projecten die nu worden uitgevoerd en wat er de komende jaren nog volgt. In theater Hofpoort@De Fabriek wordt meer verteld over het Europark en het Van Gogh-jaar. De middag wordt afgesloten met een gezamenlijk diner in het Kasteel.

Terugblik en toekomst stedenband

Het avondprogramma is in de raadszaal van het gemeentehuis. Daarvoor zijn ook de leden van de Coevorder gemeenteraad uitgenodigd. Op het programma staan onder meer een quiz over de stedenband en  drie toespraken. Daarbij wordt teruggekeken naar 60 jaar stedenband, naar de praktische invulling en naar de toekomst van deze stedenband.

Ereboek

De avond wordt afgesloten met het vastleggen van het gemeenschappelijke toekomstbeeld over de stedenband tussen Nordhorn en Coevorden in het ere-boek van Coevorden. En tot slot het overhandigen van cadeaus aan elkaar.

De stedenband ontstond in 1963 naar aanleiding van de opening van de nieuwe weg tussen Coevorden, Esschebrügge en Vorwald. De Bundesstrasse 403, ook wel “Coevorder Dam”. Initiatiefnemer was professor Dr. H.J Prakke, die in de jaren na de oorlog journalistiek studeerde aan de Universität van Munster. Hij woonde in Assen en moest, om in Münster te komen, door Coevorden en Nordhorn rijden. Hij had het idee om de inwoners van Nordhorn en Coevorden op vriendschappelijke wijze bij elkaar te brengen.