Concern Controller

Over de vacature

Openingsdatum
29 april 2024
Sluitingsdatum
19 mei 2024
Uren per week
32-36
Salaris
€ 5008 - € 6777
Salarisschaal
12
Vakgebied
Bestuurlijk, Management en bestuursondersteuning
Opleidingsniveau
WO, HBO

De gemeente Coevorden is een organisatie die betrokken is bij de omgeving en waar met elkaar gelachen én hard gewerkt wordt. Zo is er de afgelopen 2 jaar onder andere gewerkt aan een duidelijke visie waarmee de organisatie de toekomst in kan. Een toekomst die gekenmerkt wordt door verandering en ontwikkeling, maar ook door steeds complexer wordende vraagstukken. Dat vraagt om flexibiliteit en wendbaarheid en om een organisatie waar mensen, systemen en processen doelmatig en elkaar versterkend zijn georganiseerd.

Kortom, wij gaan voor Samen Slimmer Werken mét en vóór Coevorden!

Pak jij je kans in Coevorden? Je bent van harte welkom!

Wij zoeken een:

Concern controller

(Voor 32 tot 36 uur per week )

Ben jij gepassioneerd door cijfers en voel je een sterke verbondenheid met de samenleving? Zijn uitdagingen jouw drijfveer en ben je klaar om actief bij te dragen aan de verdere professionalisering van onze organisatie? Dan zijn wij op zoek naar jou! Als gedreven adviseur krijg je de kans om te pionieren en samen te werken aan het realiseren van de maatschappelijke doelstellingen van onze gemeente met behulp van een data gedreven gedachtegoed. Klinkt dit als jouw ideale uitdaging?

Coevorden is een gemeente met ongeveer 35.000 inwoners. De gemeente bestaat uit de vestingstad Coevorden en 28 omliggende kernen. De combinatie van stad en platteland en de schaalgrootte zorgen voor een constante dynamiek. En er wordt zowel regionaal als internationaal samengewerkt.

Met ruim 400 toegewijde medewerkers en een focus op 'Samen Slimmer Werken met en voor Coevorden', is de organisatie constant in beweging en klaar voor groei.

Wat ga je doen?

De rol van concern controller bevindt zich momenteel in een ontwikkelingsfase. Hoewel de functie niet nieuw is, heeft deze nog nooit echt de kans gehad om volledig tot zijn recht te komen. Dit is het moment waarop we de potentie van deze rol kunnen ontketenen en echt impact kunnen maken binnen de organisatie.

Jouw positie is onafhankelijk maar je staat midden in onze organisatie. Jouw functie valt samen met de concernmanagers direct onder de gemeentesecretaris. Je bent sparringpartner voor ons bestuur en management en je werkt veel samen met collega's die een controlerende functie hebben zoals de clusters Financiën, Auditing & Control (VIC) en ons virtueel procesteam. In jouw dagelijks werk gebruik je onze besturingsfilosofie als ‘intern wetboek’.

Als stevige concern controller ben jij de expert in het analyseren en interpreteren van cijfers. Jouw expertise gaat echter verder dan alleen financiën; je beoordeelt ook of nieuw en bestaand beleid daadwerkelijk leidt tot de gewenste maatschappelijke impact. In een dynamische omgeving met diverse belanghebbenden, waaronder ons College, CMT, de verschillende teams, de raad en onze accountant , behoud jij het overzicht op nieuwe ontwikkelingen op zowel maatschappelijk als politiek-strategisch gebied en stuur je benodigd beleid en toets jij op de kwaliteit en de uitvoering ervan.

Omdat jouw functie nog in een ontwikkelfase zit strekt deze zich ook uit tot het organiseren en optimaliseren van onze controlfunctie. Je formuleert een beleid op Control en geeft richting aan het ontwikkelpad. Je analyseert, adviseert en grijpt in om de doeltreffendheid en doelmatigheid van gemeentelijk handelen te waarborgen. Met jou aan boord zijn we 'in control', gericht op de effectiviteit en kwaliteit van onze processen waardoor wij klantwaarde kunnen optimaliseren.  

Concrete taken omvatten onder andere het adviseren over de doorontwikkeling van onze sturing en verantwoordingscyclus, je ziet erop toe dat de organisatie conform haar eigen beleid opereert en besluiten neemt, in nauwe samenwerking met het cluster Auditing & Control ben je mede verantwoordelijk voor de controlwerkzaamheden en de rechtmatigheidsverantwoording. Bij de doorontwikkeling van Verbijzonderde Interne Control is er een rol voor jou weggelegd in een samenspel met het cluster Auditing & Control. Daarnaast mag je vanuit jouw onafhankelijke functie verbetervoorstellen voor procesbeheersing opstellen. Je speelt ook een cruciale rol in het risicomanagement. Vertrekpunt voor het risicomanagement is daarbij of door de organisatie wordt voldaan aan de inhoudelijke realisatie van gestelde doelen binnen de daarvoor gestelde (financiële) kaders. Zo draag je bij aan het in control houden van de organisatie en de verbinding van strategie, beleidskaders en financieel beleid.

Je vertaalt strategische kaders, zoals het bestuursprogramma of teamplannen, naar meetbare doelen voor sturing en beheersing op concernniveau en werkt daarbij samen met het cluster BI om informatie gestuurde beslissingen te kunnen nemen. Daarnaast ben je kartrekker in de doorontwikkeling van het organisatorische fundament (besturingsfilosofie), ons nog te ontwikkelen management control systeem en ons risicomanagement.

Als Concern Controller ben je niet alleen adviseur voor het Concern Management Team (CMT), maar heb je ook een wettelijke onafhankelijke verantwoordelijkheid. Je bent betrokken bij onderzoeksvragen van de Raad. In opdracht van het College voer je jaarlijks tenminste één onderzoek uit in het kader van doelmatigheid en doeltreffendheid. Je hebt de bevoegdheid om rechtstreeks en onafhankelijk advies uit te brengen aan het bestuur over continuïteit en risico's. Jouw expertise is essentieel voor het behalen van onze doelstellingen en het waarborgen van de integriteit van ons bestuurlijk proces.

Wie zoeken we?

Jouw kennis en ervaring vormen de bouwstenen, maar wat écht telt, is dat je in staat bent vanuit rust en overzicht op natuurlijke gezaghebbende wijze te adviseren en anderen weet mee te nemen in ontwikkeling en verbinding te creëren. Als stevige persoonlijkheid voel je je thuis in een politiek-bestuurlijke omgeving en ben je gewend om op strategisch niveau te opereren. Met overtuigingskracht en het vermogen om tegengas te geven, fungeer je als het geweten van onze organisatie, waakzaam voor risico's en kansen.

Daarbij ben je een echte bruggenbouwer met een frisse blik en een eigentijdse mindset. Je put hierbij uit je uitgebreide netwerk en streeft naar integrale samenwerking voor gemeenschappelijke doelen. Het afwegen van belangen is voor jou geen punt.

Je hebt oog voor efficiëntie en effectiviteit bij de uitgaven van publieke middelen en je bent een onafhankelijke en daadkrachtige gesprekspartner. Je begrijpt de veranderende rol van de gemeente en weet de organisatie hierin mee te nemen. Je navigeert moeiteloos door verschillende belangen en niveaus, zowel formeel als informeel.

Wat vragen wij?

 • Een academisch werk- en denkniveau.
 • Uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van control.
 • Bewezen ervaring binnen een politiek-bestuurlijke setting.
 • Senioriteit, niet alleen gebaseerd op ervaring maar ook op jouw kennisniveau, overtuigingskracht, proactieve houding en daadkracht.
 • Oplossingsgerichtheid, analytisch vermogen en strategisch inzicht.
 • Een nieuwsgierige verbinder met een flexibele houding die verantwoordelijkheid neemt, transparant en aanspreekbaar is
 • Zelf reflecterende instelling.


Wat bieden we?

Groei en ontwikkeling

Jouw ontwikkeling staat in de schijnwerpers. Geef je groei een boost met toegang tot onze eigen academie. Jouw ideeën zijn waardevol en krijgen bij ons de ruimte om te floreren.

Flexibel werken

Geniet van de vrijheid in werktijden en schakel naadloos tussen thuis en kantoor, voor een optimale balans tussen werk en privé.

Comfortabele thuiswerkplek

Een inspirerende werkomgeving begint thuis. Wij voorzien je van alles wat je nodig hebt voor een comfortabele werkplek, zodat jij in alle rust en gemak kunt werken. Ook krijg je een thuiswerkvergoeding en hebben we een reiskostenregeling voor als je naar kantoor komt.

Uitdagende functie

Op basis van kennis en ervaring krijg je een salaris in salarisschaal 12 met een max. bruto salaris van € 6.777,- (Cao 2024), bij een fulltime dienstverband.

Stabiliteit en zekerheid

Hoewel het een structurele functie betreft, werken we eerst met een tijdelijk contract om elkaar te leren kennen. Bij goed functioneren wordt dit contract aansluitend omgezet in een vast contract. Zo bieden we jou de stabiliteit en zekerheid waar je naar op zoek bent.

Vakantiedagen

Geniet van je vrije tijd met 144 wettelijke en 50,4 bovenwettelijke vakantie-uren bij een fulltime dienstverband!

Aantrekkelijk aanvullend pakket

Profiteer van een uitgebreid aanbod aan aanvullende arbeidsvoorwaarden. Denk aan:

 • Pensioenregeling via het ABP
 • Betaald ouderschapsverlof
 • Een Persoonlijk budget van € 930 per jaar o.b.v. een fulltime dienstverband
 • Individueel keuze Budget (IKB) van 17,05% van jouw jaarsalaris

Wil je meer weten?

Past deze functie bij jou? Dan komen we graag met je in contact! Wil je eerst nog wat meer van de functie weten? Neem voor inhoudelijke vragen contact op met Lumel Brouwer, Concernmanager. Ze is bereikbaar via het KCC van de gemeente, 0524 - 598598. Voor vragen over de procedure kun je bellen met Sophie van der Weide, Adviseur Werving & Selectie. Zij is van maandag tot en met donderdag te bereiken op 06-25154120.

Wil je meer weten over werken bij de gemeente Coevorden en hoe collega’s werken bij ons ervaren? Kijk dan op www.coevorden.nl/vacatures.

Je kunt tot en met zondag 19 mei reageren. De gesprekken vinden plaats op woensdag 29 mei in de ochtend.

Een assessment kan deel uitmaken van de procedure.

De vacature wordt gelijktijdig intern en extern uitgezet. Bij gelijke geschiktheid gaat onze voorkeur uit naar een interne kandidaat.