Een Bed & Breakfast starten

Wat leuk dat je nadenkt over het starten van een Bed & Breakfast (B&B) in de gemeente Coevorden. Ren nog niet direct naar de Kamer van Koophandel (KvK), maar lees nog even verder. We hebben jouw eerste twaalf stappen op een rij gezet.

Als je een B&B wilt starten is het slim om eerst een overleg met de gemeente aan te vragen. Hier kun je een vooroverleg aanvragen. Tijdens het overleg bekijken we samen of een B&B mogelijk is. Daarna kun jij je eventueel inschrijven bij de KvK.

In welke branche je ook een bedrijf start, je moet jouw onderneming altijd inschrijven bij de KvK. Heb jij jouw B&B ingeschreven, dan hoef je dat niet nog apart te melden bij de Belastingdienst. De KvK geeft je gegevens automatisch door.

Om een B&B te starten is het belangrijk dat je een goed plan hebt. Wil je bijvoorbeeld van je eigen woning een B&B maken? In het bestemmingsplan staat of en wanneer we mee kunnen werken aan een B&B. het bestemmingsplan kun je inzien op ruimtelijkeplannen.nl.

Om je nog iets verder op weg te helpen hebben we een aantal aandachtspunten op een rij gezet:

  • De B&B komt in een (bedrijfs-)woning, waarvan de initiatiefnemer de hoofdbewoner is.
  • De B&B is ondergeschikt aan het wonen.
  • Er is uitsluitend sprake van logies en ontbijt.
  • De B&B heeft plaats voor maximaal zes kamers en maximaal tien personen.
  • Parkeren moet op eigen terrein plaatsvinden.
  • Uit de aanvraag moet, met bouwkundige tekeningen, blijken dat voldaan wordt aan de brandveiligheidseisen uit de bouwverordening en het bouwbesluit.
  • Nabijgelegen bedrijven mogen niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt of belemmerd op basis van de milieuaspecten, bodem, geluid en hindercirckels.
  • Er mag geen sprake zijn van permanente bewoning.
  • Het is niet toegestaan om de B&B te verhuren om (tijdelijk) in te wonen.

Zo zijn er nogal wat regels waaraan je moet denken bij het starten van een B&B. Vraag hierna tijdens het vooroverleg dat je bij ons aangevraagd hebt.

Het is belangrijk dat alle ruimtes en voorzieningen goed in orde zijn. Betekent dit dat je moet verbouwen, vraag dan een omgevingsvergunning aan. Breng je buren ook op tijd op de hoogte van je plannen. Een B&B kan bijvoorbeeld voor meer overlast zorgen dan een woonhuis. Dit is het goede moment om de buren te betrekken bij jouw plannen.

Als jij een vergunningaanvraag doet, krijgen de buren ook de kans om hierover hun zegje te doen. De kans dat iemand bezwaar maakt is kleiner als je vooraf uitlegt wat je wilt gaan doen.

Zorg voor goede brand- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. Kunnen er in jouw B&B meer dan tien personen tegelijk terecht voor een overnachting? Dan ben je verplicht om een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aan te vragen.

Je kunt extra maatregelen nemen om je B&B duurzamer voor de toekomst te maken. Denk bijvoorbeeld aan gescheiden afvalinzameling, een biologisch ontbijt, zo min mogelijk voedselverspilling, waterbesparende kranen en groene energie. Allemaal kleine maatregelen die vaak een grote impact hebben.

Alcohol verkopen is geen probleem, zolang jij (de eigenaar) maar beschikt over een geldige drank- en horecavergunning. Alleen dan mag je wettelijk gezien alcoholische dranken verkopen. Deze vergunning kun je bij de gemeente aanvragen. Lees hier meer over de drank- en horecavergunning.

Ga jij jouw gasten een vers ontbijtje op bed brengen? Dan is de kans groot dat je iets met hygiëne moet doen. In de meeste gevallen wordt er in een B&B eten en drinken bereid voor gasten. Je hebt daarvoor een geldig eigen HACCP-plan nodig of je kunt aantonen dat je werkt volgens de goedgekeurde hygiënecode.

Als jij overnachtingen aanbiedt, ben je verplicht om een nachtregister bij te houden. De gemeente heeft deze gegevens nodig voor het heffen van de toeristenbelasting. Lees hier meer over toeristenbelasting.

Heeft het pand van jouw B&B, in het bestemmingsplan een bouwbesluit? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij jouw overnachten? Dan ben je verplicht om legionellapreventiemaatregelen. te treffen. Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Ook een hottub of jacuzzi levert risico's op.

Jouw eigen Spotify-zondagochtendmuziek valt ineens onder de regels voor het afspelen van muziek in het openbaar als jij die aanzet in de ontbijtruimte voor jouw gasten. Je moet hiervoor een licentie bij Buma en Sena. Ook televisiekijken is zonder licentie niet toegestaan. Als je controle krijgt kan de boete hoog oplopen.

Je geeft gasten een warm welkom met een boek of map vol leuke tips over wat je in de buurt kunt doen. Het is een heerlijk start van het verblijf. Bij het Toeristisch Informatiepunt zijn folders verkrijgbaar van de omgeving die je aan klanten kunt geven. Let er wel op dat je niet zomaar mag kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties. Stichting Reprorecht incasseert hier vegoedingen voor.