Een Bed & Breakfast starten

Wilt u een Bed & Breakfast (B&B) starten in de gemeente Coevorden? We hebben uw eerste twaalf stappen op een rij gezet.

Als u een B&B wilt starten, is het verstandig om eerst een overleg met de gemeente aan te vragen. Hier kunt u een vooroverleg aanvragen. Tijdens het overleg bekijken we samen of een B&B mogelijk is. Daarna kunt u zich eventueel inschrijven bij de KvK.

In welke branche u ook een bedrijf start, u moet de onderneming altijd inschrijven bij de KvK. Heeft u uw B&B ingeschreven, dan hoeft u dat niet nog apart te melden bij de Belastingdienst. De KvK geeft u gegevens automatisch door.

Om een B&B te starten, is het belangrijk dat u een goed plan heeft. Wilt u bijvoorbeeld van uw eigen woning een B&B maken? In het bestemmingsplan staat of en wanneer we mee kunnen werken aan een B&B. Het bestemmingsplan kunt u inzien op ruimtelijkeplannen.nl.

Om u nog iets verder op weg te helpen, hebben we een aantal aandachtspunten op een rij gezet:

  • De B&B komt in een (bedrijfs-)woning, waarvan de initiatiefnemer de hoofdbewoner is.
  • De B&B is ondergeschikt aan het wonen.
  • Er is uitsluitend sprake van logies en ontbijt.
  • De B&B heeft plaats voor maximaal zes kamers en maximaal tien personen.
  • Parkeren moet op eigen terrein plaatsvinden.
  • Uit de aanvraag moet, met bouwkundige tekeningen, blijken dat voldaan wordt aan de brandveiligheidseisen uit de bouwverordening en het bouwbesluit.
  • Nabijgelegen bedrijven mogen niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt of belemmerd op basis van de milieuaspecten, bodem, geluid en hindercirckels.
  • Er mag geen sprake zijn van permanente bewoning.
  • Het is niet toegestaan om de B&B te verhuren om (tijdelijk) in te wonen.

Het is belangrijk dat alle ruimtes en voorzieningen goed in orde zijn. Betekent dit dat u moet verbouwen, vraag dan een omgevingsvergunning aan. Breng uw buren ook op tijd op de hoogte van uw plannen. Een B&B kan bijvoorbeeld voor meer overlast zorgen dan een woonhuis. Dit is het goede moment om de buren te betrekken bij jouw plannen.

Als u een vergunningaanvraag doet, krijgen de buren ook de kans om hierover hun zegje te doen. De kans dat iemand bezwaar maakt is kleiner als u vooraf uitlegt wat u wilt gaan doen.

Zorg voor goede brand- en koolstofmonoxidemelders en veilige vluchtroutes. Kunnen er in uw B&B meer dan tien personen tegelijk terecht voor een overnachting? Dan bent u verplicht om een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aan te vragen.

U kunt extra maatregelen nemen om uw B&B duurzamer voor de toekomst te maken. Denk bijvoorbeeld aan gescheiden afvalinzameling, een biologisch ontbijt, zo min mogelijk voedselverspilling, waterbesparende kranen en groene energie. Allemaal kleine maatregelen die vaak een grote impact hebben.

Alcohol verkopen is geen probleem, zolang u (de eigenaar) maar beschikt over een geldige drank- en horecavergunning. Alleen dan mag u wettelijk gezien alcoholische dranken verkopen. Deze vergunning kunt u bij de gemeente aanvragen. Lees hier meer over de drank- en horecavergunning.

Gaat u uw gasten een vers ontbijtje op bed brengen? Dan is de kans groot dat u iets met hygiëne moet doen. In de meeste gevallen wordt er in een B&B eten en drinken bereid voor gasten. U hebt daarvoor een geldig eigen HACCP-plan nodig of u kunt aantonen dat u werkt volgens de goedgekeurde hygiënecode.

Als u overnachtingen aanbiedt, bent u verplicht om een nachtregister bij te houden. De gemeente heeft deze gegevens nodig voor het heffen van de toeristenbelasting. Lees hier meer over toeristenbelasting.

Heeft het pand van uw B&B in het bestemmingsplan een bouwbesluit? Of heeft de locatie een woonfunctie en kunnen er meer dan vijf personen bij uw overnachten? Dan bent u verplicht om legionellapreventiemaatregelen te treffen. Legionella is een gevaarlijke infectie van de luchtwegen. Deze bacteriën kunnen zich onder meer ontwikkelen in leidingwater en (zwem-)badwater. Ook een hottub of jacuzzi levert risico's op.

Het afspelen van muziek valt onder de regels voor het afspelen van muziek in het openbaar als u die aanzet in de ontbijtruimte voor uw gasten. U heeft hiervoor een licentie nodig bij Buma en Sena. Ook televisiekijken is zonder licentie niet toegestaan. Als u controle krijgt kan de boete hoog oplopen.

U geeft gasten een warm welkom met een boek of map vol leuke tips over wat u in de buurt kunt doen. Het is een heerlijk start van het verblijf. Bij het Toeristisch Informatiepunt zijn folders verkrijgbaar van de omgeving die je aan klanten kunt geven. Let er wel op dat je niet zomaar mag kopiëren uit boeken, tijdschriften, kranten en andere publicaties. Stichting Reprorecht incasseert hier vegoedingen voor.