Fotoblog collega Rik

Wat houdt een baan als (bouw)toezichthouder in? Onze collega Rik weet er alles van!

Aangenaam

Ik ben Rik Rolink. Ik werk voor de gemeente Coevorden in het team Omgevingsontwikkeling als (bouw)toezichthouder/handhaver en adviseur duurzaamheid. Dat doe ik sinds augustus 2020. Ik heb dus twee petten op. Misschien ben ik sowieso wel een beetje een vreemde eend in de bijt. Want ik ben geswitcht van ondernemer naar ambtenaar. Soms is dat nog wel wennen, maar ik zit hier tot nu toe zeker op mijn plek.

Toezicht- en handhaving

Ik houd onder andere toezicht op de (nieuw)bouw. Ik controleer namens de gemeente of bijvoorbeeld de bouwwerkzaamheden aan de verleende vergunning(en), voorschriften en regelgeving voldoen. Dit begint al bij de plek van het gebouw en de fundering. Is de wapening in de fundering in orde? Is de opbouw van de constructie goed? Worden materialen juist toegepast en verwerkt?

Naast toezicht houden moet je soms ook handhaven, want niet iedereen houdt zich aan de regels. Vaak zit je hier in het spanningsveld tussen verschillende partijen en belangen. Maar meestal is een luisterend oor en een duidelijke uitleg waarom iets wel of niet kan al voldoende. Soms moeten we helaas iets dwingender zijn.

Buitenwerk

Mijn functie is afwisselend en ik ben veel buiten. Er is natuurlijk ook wel kantoorwerk zoals de administratie of het doorlezen van stukken. Maar dat gaat meer en meer digitaal en op locatie. De gemeente geeft ons veel vrijheid. Mijn agenda deel ik voor het grootste deel zelf in met afspraken en controles. Dat vind ik fijn, maar je moet die verantwoordelijkheid wel aan kunnen.

Meestal gebruik ik een auto van de gemeente. Maar ik rij ook wel eens met mijn eigen auto naar de bouwterreinen toe. In mijn kofferbak liggen dan ook standaard een veiligheidshelm, laarzen en wat (meet)instrumenten.

Groeiwerk

Van oorsprong ben ik weg- en waterbouwkundige. Later heb ik me bijgeschoold tot bouwkundige en energie adviseur. Ook nu ben ik weer aan het leren. Want ik volg de opleiding Ambtenaar Bouw- en Woningtoezicht. De gemeente betaalt dit. Actuele kennis van bouwtechnische regels en het omgevingsrecht is voor mijn werk als toezichthouder/handhaver een must. In deze opleiding verdiep ik me trouwens niet alleen in de theorie. Ik leer ook weer even mijn adviesvaardigheden op scherp te stellen. Daar helpt het contact met mensen van andere gemeenten trouwens ook bij.

Bouw- en mensenkennis

Bouwkundige kennis en -achtergrond is voor dit werk wel een vereiste. Een beetje ruimtelijk inzicht trouwens ook. Je moet bijvoorbeeld bouwplannen en tekeningen, met soms lastige details, kunnen lezen en je er een voorstelling van kunnen maken. Dat praat toch wel makkelijker.

Ook moet je wel wat mensenkennis hebben. Het is fijn als je je klant of de inwoner aanvoelt. Vaak is het de toon die de muziek maakt. Tegelijkertijd: als mensen een loopje met je nemen, moet je ook op de rem kunnen trappen. Als je eerlijk en begripvol bent en je grenzen aangeeft, is er meestal geen vuiltje aan de lucht.