Krasse verhalen

Woensdag 18 mei start de Tv-serie Krasse verhalen. Tien (voornamelijk) oudere inwoners van de gemeente Coevorden vertellen daarin hun verhaal. De serie is elke week op woensdag om 19.30 uur te zien bij ZO!34 en op zondag om 19.45 uur de herhaling. U kunt ook online kijken op www.zo34.nl

In Krasse verhalen vertellen krasse inwoners over hun jeugd, hun dorp en hun leven. Over persoonlijke jeugdherinneringen, veranderingen in het dorp of over bijzondere anekdotes. Maar ook welke spelletjes speelden ze als kind? En hoe kregen ze verkering?  

De serie is een samenwerking tussen de gemeente Coevorden, Stedelijk Museum Coevorden, ZO!34 en filmmaakster Alieke Eising. 

Krasse verhalen

Op pad door de gemeente Coevorden

Voor de serie Krasse Verhalen gingen filmmaakster Alieke Eising en interviewster Marina Grootjans op pad door de gemeente Coevorden om de verhalen op te halen. 

Tentoonstelling in Stedelijk Museum

In het Stedelijk Museum volgt een tentoonstelling waar de afleveringen ook te zien zijn. Het ontstaan van de Ganzenmarkt, Ellert en Brammert op het paasvuur, de vondst van de prinses van Zweeloo en een lijk onder de boerenkool in ‘t Haantje, het zijn maar een paar van de verhalen die in de serie voorbijkomen. 

 Bijzondere openingstune

De serie heeft een bijzondere openingstune. Zangeres en liedjesschrijver Kaylee Landhuis uit Coevorden schreef een prachtig nummer geïnspireerd op de serie. 

Jan Warmolts

Aflevering 1: Jan Warmolts

Als kleine jongen was Jan Warmolts graag buiten. Visjes vangen, eieren zoeken, hij was graag in de natuur. Als kind zag hij de opgravingen bij het grafveld van de Prinses van Zweeloo en was gebiologeerd. Pas vele jaren later kwam hij meer te weten over wat er gevonden werd vlakbij het
kerkje van Zweeloo. Een uniek graf uit de vijfde eeuw na Christus met bijzondere voorwerpen, zoals kralen en spelden.

Historie en kunst zijn interesses die hem nog altijd bezighouden. Hij verzamelde vele schilderijen die in Zweeloo werden geschilderd en maakte samen met anderen een boek over kunstenaars in zijn geboortedorp. Zelf pakt hij ook af en toe de kwast op om jeugdherinneringen vast te
leggen op doek.

Bekijk aflevering 1 op YouTube.

Gezinus Hilbrands

Aflevering 2: Gezinus Hilbrands

Als oud-schoolmeester heeft hij veel verhalen te vertellen. Dat doet hij onder andere als gids in het dorp Sleen. Hij werd er geboren en groeide op de boerderij op. Hij vertelt over de spelletjes die ze speelden als kind, over hoe spannend het was toen een oude bom uit de Tweede Wereldoorlog alsnog tot ontploffing werd gebracht en over wat voor leerling hij was op school.

De historie van het dorp houdt hem nog steeds bezig. Tijdens dorpswandelingen vertelt hij over de geschiedenis van het dorp. De kerk is een bijzonder onderdeel van die geschiedenis, waar Gezinus alles over weet. Hij vertelt over de stichting die hij oprichtte om de kerk te onderhouden, over de speciale doorkijkjes binnenin de kerk en over een bijzonder voorwerp uit het spiekerbakkie van zijn vader..

Bekijk aflevering 2 op YouTube.

Tini Naber Boesjes

Aflevering 3: Tini Naber Boesjes

Als meisje maakte Tinii de oorlog mee vanuit Gees. Nederlandse  soldaten bivakkeerden maanden in de zaal van het café van haar ouders, tot mei 1940. In de oorlogsjaren ging ze naar school in Coevorden. Met stukken van oude autobanden om de wielen van haar fiets reed ze naar de stad. En ook iets te vaak naar de fietsenmaker.

Als ze trouwt verhuist Tini naar Dalen. Samen met haar man werkt ze in het bedrijf van haar schoonouders, dat ze later overnemen. Ze vertelt over voetballen als Hendrik-Jan de Tuinman, over het werk in het bedrijf en over hoe in Dalen van bijna alles een feestje wordt gemaakt.

Bekijk aflevering 3 op YouTube.

Henk Arends

Aflevering 4: Henk Arends

Henk groeide op boven café Arends aan de Markt in Coevorden. Zijn ouders runden het café en Henk stond zelf ook regelmatig achter de bar. Hij vertelt over het ontstaan van de Ganzenmarkt. Het evenement dat Coevorden nu kent als één dag of misschien één weekend, begon ooit als een serie van najaarsmarkten in oktober en november.

Henk vertelt over de veehandelaren die met de stront aan hun laarzen iets kwamen drinken in het café, over een najaarsstorm die ooit bijna het feest niet door liet gaan en de ganzen die hun leven eindigden op een Londens kerstmenu.

Bekijk aflevering 4 op YouTube.

Johan van der Velde

Aflevering 5: Johan van der Velde

De op een na jongste van de ‘krasse’ vertellers, maar Johan weet heel veel over Schoonoord. Door de jaren heen verzamelde hij duizenden oude foto’s van het dorp.
Hij maakte ook zelf foto’s, om de veranderingen in Schoonoord voor later te bewaren.

Zijn verhaal gaat over de scheepvaart op het kanaal, en dat hij dat nog altijd mist. Over mooie activiteiten voor de jeugd, over Ellert en Brammert op het paasvuur en over kattenkwaad in zijn jongere jaren. Wat vind hij de mooiste foto’s uit zijn collectie en wat wil hij er nog heel graag aan toevoegen?

Bekijk aflevering 5 op YouTube.

 

Roelie de Boer

Aflevering 6: Roelie de Boer

Een creatieve, krasse inwoner in het noordelijkste puntje van de gemeente, dat is Roelie de Boer. In De Kiel woont ze al bijna haar hele leven. Een ondernemende vrouw. Als kind ging ze op zaterdag langs de deuren bij familie en vrienden om koffie te verkopen en de afgelopen decennia werkte ze samen met haar man in hun bedrijf vol bloemen.

In het dorp deed ze veel. Ze zat in Dorpsbelangen, notuleert, regelt en schildert met de schilderclub in het dorpshuis. Een dorpshuis waar ze trots op is, want dat hebben ze samen voor elkaar gekregen. Ze vertelt hoe ze haar eerste schoolreisje miste, over stiekem briefjes schrijven in de klas en over hoe ze haar man leerde kennen.

Bekijk aflevering 6 op YouTube

 

Alexander Moes

Aflevering 7: Alexander Moes

Met 39 jaar is Alexander een beetje een vreemde eend in de bijt als het gaat om ‘krasse’ inwoners, maar mooie verhalen heeft hij wel. Zijn liefde voor geschiedenis én een liedje dat zijn oma zong brachten hem bij het verhaal over een moord in ’t Haantje. Een verhaal van bijna honderd jaar oud. Over een lijk onder de boerenkool en een familie die dat jarenlang wist te verbergen. Wat gebeurde er tussen Jan Meijer en de familie Westerling? Hoe zit het met dat liedje? En hoe liep het verhaal voor iedereen af? Alexander kan er veel over vertellen.

Bekijk aflevering 7 op Youtube

Gosse Dekker

Aflevering 8: Gosse Dekker

Ruim dertig jaar was hij directeur van de basisschool in Wachtum. En dat terwijl hij misschien wel veehandelaar had willen worden, tot z’n ouders hem dat toch echt afraadden. Voor zijn sollicitatie bij de school in Wachtum moest hij een rondje maken langs alle raadsleden in de gemeente, en zo stond hij in de koeienstal uit te leggen waarom hij een geschikte kandidaat was. Maar het kwam goed en in Wachtum voelde Gosse zich thuis. Nog steeds woont hij er, al mogen de dorpsgenoten die hij in de klas had geen meester meer zeggen. De school had en heeft een belangrijke plek in het dorp. Hij kon altijd een beroep doen op ouders om te helpen bij activiteiten. En wat het mooiste was aan het lesgeven? De kinderen iets laten beleven, de natuur in, vogelnestjes zoeken of op onderzoek uit bij de slootkant.

Bekijk aflevering 8 op Youtube