Geld en energie besparen

Er zijn verschillende manieren om energie te besparen of gebruik te maken van financiële ondersteuning.

U kunt een tegemoetkoming krijgen in uw energiekosten 

De energieprijzen stegen namelijk in de afgelopen tijd. U kunt voor uw woning een tegemoetkoming aanvragen over het jaar 2022. De tegemoetkoming is maximaal € 1.300,-. Dat is namelijk 120% van de bijstandsnorm. U kunt voor dit jaar een voorschot van € 500,- aanvragen. Misschien wordt dit bedrag in juni hoger. Vraag hier uw energietoeslag aan. De gemeente Emmen betaalt dit bedrag voor ons uit. 

U mag een deel van uw energiekosten terugvragen via het Landelijke Noodfonds Energie 

Dit geldt als uw inkomen laag is en uw energiekosten hoog zijn. U mag dit aanvragen als uw inkomen lager is dan 200% van het sociaal minimum. Het maakt niet uit bij welke energieleverancier u zit. 

Vraag het fonds aan via het Noodfonds Energie.

U logt in met uw DigiD. U volgt de stappen van de aanvraag. Dit duurt een halfuur. U hoeft geen bewijzen te uploaden op de website. Het systeem haalt namelijk zelf de gegevens op bij de belastingdienst en uw energieleverancier. U heeft deze dingen nodig voor uw aanvraag: 

  • uw e-mailadres; 

  • een mobiele telefoon met QR-code reader; 

  • u moet weten hoe hoog het bruto-inkomen van uw huishouden was in januari 2023; 

  • u moet het maandbedrag van uw energierekening weten in oktober 2022 en januari 2023. 

U kunt zelf energie besparen 

Dit kunt u bijvoorbeeld doen door uw huis te isoleren, apparaten die veel energie vragen te vervangen of door LED-lampen te gebruiken. De gemeente helpt u daarbij met subsidies. U leest op deze pagina meer over het aanvragen van subsidies.  

U kunt geld besparen 

De gemeente geeft hulp om te besparen op uw zorgverzekering of door de gemeentelijke belasting kwijt te schelden als u een laag inkomen heeft.  U ziet alle mogelijke manieren om geld te besparen op de website Dat geldt voor mij. Hier ziet u ook hoe u hierbij hulp kunt krijgen. 

U kunt hulp krijgen uit het Maatwerkfonds als u financiële problemen verwacht 

Dit geldt pas als u naar alle mogelijkheden heeft gekeken om geld te besparen. We kijken dan samen naar uw situatie en maken met u een budgetplan. Daarbij houden we rekening met uw inkomen en vaste lasten. We kijken daarna wat u nog nodig heeft van ons om financiële problemen te voorkomen. U leest op deze pagina meer over het Maatwerkfonds.