Luchtfoto van het bouwproject Jongbloed in Sleen

Groen, natuur en landschap

Groen, natuur en landschap in de gemeente Coevorden. Alles wat in het buitengebied gebeurt, heeft invloed op het landschap. Wij geven ontwikkelingen in het buitengebied de ruimte. Daarnaast werken we aan het behoud van het landschap. U leest op deze pagina hoe wij dat doen. 

Wij hebben ruim 3500 waardevolle bomen 

Onze gemeente heeft ruim 3500 waardevolle bomen die op particulier terrein staan. Wilt u weten waar deze bomen staan? Kijk dan op de kaart met alle waardevolle bomen. Hierop is het (geschatte) plantjaar vermeld.

Waarom een overzicht van waardevolle bomen?

Waardevolle bomen hebben een beschermde status. Voor het onderhoud van de boom is subsidie beschikbaar. Bekijk de kaart op Google maps

U mag niet elke boom kappen 

We hebben dit vastgelegd in een boomverordening. U kunt de verordening lezen in het Gemeenteblad van Coevorden. 

Er zijn uitzonderingen op de bomenverordening

Voor het kappen of rooien van een grote boom heeft u een vergunning nodig. Wanneer de stam op 1.30 meter hoogte 30 cm of meer is, heeft u een omgevingsvergunning nodig. Dit geldt ook voor stevig snoeien. Als de boom op de lijst met uitzonderingen staat is er geen vergunning nodig. Kleine bomen of struiken op uw eigen terrein mag u wel zonder vergunning verwijderen.

De volledige regelgeving is opgenomen in de Bomenverordening van de gemeente. Meer informatie vindt u op onze pagina over het aanvragen van een vergunning.

Wat moet u aanleveren?

U geeft onder andere door:

  • wat voor soort boom het is (bijvoorbeeld een eik of een kastanje
  • hoe groot de boom is

  • waar de boom staat (adres)
  • uw reden om te willen kappen
  • als u niet de eigenaar bent: schriftelijke toestemming van de eigenaar van de boom

Ook moet u een situatieschets aanleveren waarop u aangeeft waar de boom staat en foto’s van de boom/bomen die u gaat kappen.

Anderen kunnen bezwaar maken tegen de kap van een boom

Zorg daarom voor toestemming van uw buren.