Inwoners Coevorden praten op 15 april mee over nieuwe inrichting markt en haven

12 april 2023
Algemeen
Luchtfoto van de Markt van Coevorden

Wethouder Erik Holties, die de binnenstad in zijn portefeuille heeft, nam vorige week een kijkje op de bouwplaats op de Weeshuisweide: ’Mooi om te zien dat er hard wordt gewerkt aan Coevorden als bezoekersstad. Ik heb al een beetje voor ogen hoe bezoekers hier straks in een groene oase met uitzicht op het kasteel kunnen genieten. Voor de zomervakantie hopen we, samen met inwoners en ondernemers, de plannen voor de Markt en Haven concreet te hebben. De ontwerpen zijn veelbelovend. Ik kijk uit naar de reacties’, aldus Holties.

Volgende stap

Het programmateam Binnenstad, bestaande uit de gemeente Coevorden, Domesta en Centrummanagement, is druk bezig om de binnenstad nóg mooier te maken. Zo worden de Markt, Haven, Citadelpunt en Weeshuisweide met elkaar verbonden tot Kasteelpark Coevorden. Inmiddels is de eerste stap naar de realisatie van het Kasteelpark gezet en wordt er hard gewerkt op de Weeshuisweide. Nu is het tijd voor de volgende stap: een nieuwe inrichting voor de Markt en Haven.

Schetsontwerpen

Programmamanager Gert van der Kooi: ‘Voor de Markt en Haven zijn twee schetsontwerpen gemaakt. Deze presenteren we graag aan onze inwoners tijdens de feestelijke bijeenkomst op zaterdag 15 april tussen 11.00 en 16.00 uur op de Markt in Coevorden. De ontwerpen zijn echt heel mooi. Bijvoorbeeld met de haven die verder de markt op komt, veel groen, een Koe-voorde en terras midden op de markt. Ik zie al voor me dat kinderen in de winter kunnen schaatsen op het nieuwe deel van de haven en daar zomers lekker kunnen zwemmen. Ik zie het echt als de huiskamer van de binnenstad. De bedoeling is dat we op basis van alle reacties op de twee schetsontwerpen uiteindelijk een heel mooi bij Coevorden passend definitief ontwerp maken. Het is dus echt belangrijk dat mensen vertellen wat ze mooi en niet mooi vinden en welke dingen we mogelijk over het hoofd hebben gezien. Alleen dan kunnen we een echt goed plan maken’.

Middeleeuws tentenkamp 

Tijdens de bijeenkomst is er voor iedereen wat te doen. Zo kun je de informatiemarkt bezoeken in het middeleeuwse tentenkamp, zijn er verschillende liveoptredens en kunnen kinderen zich laten schminken als ridder of prinses. Tijdens de bijeenkomst kun je in gesprek met de gemeente om te laten weten hoe je de nieuwe inrichting van de Markt en Haven voor je ziet. Met behulp van de reacties die tijdens de bijeenkomst worden opgehaald, wordt er uiteindelijk nog een nieuw ontwerp gemaakt. Het is dus niet een keuze tussen ontwerp 1 en 2 maar op basis van de reacties wordt ontwerp 3 gemaakt.

Kasteelpark Coevorden


Onder begeleiding van stedenbouwkundig bureau De Zwarte Hond heeft gemeente Coevorden samen met bewoners, ondernemers en andere belanghebbende partijen in 2019 een ruimtelijke visie voor de Markt, Haven en Citadelpunt opgesteld. Uitgangspunt hiervan is het verbinden van de Markt, Haven, Citadelpunt en Weeshuisweide met elkaar tot een Kasteelpark. De eerste stap hierin was de Weeshuisweide. Markt en Haven volgen nog dit jaar. De verwachting is dat de nieuwe inrichting daarvan medio 2025 is voltooid.

Samen werken aan een uitnodigende binnenstad

De gemeente Coevorden, Centrummanagement en woningcorporatie Domesta werken binnen het programmateam Binnenstad samen met inwoners, ondernemers en bezoekers aan een uitnodigende binnenstad. Een binnenstad waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van historie, water en gezelligheid. Een binnenstad waar het fijn wonen is. We versterken en vergroten de eigenheid van Coevorden. Zodat bezoekers en inwoners zich thuis voelen in het centrum van Coevorden en verrast worden door alles wat Coevorden te bieden heeft. Daarin veranderen we van winkelstad naar bezoekersstad. Dit alles wordt mede mogelijk gemaakt door het binnenstadsfonds van de provincie Drenthe.

Bouwen aan historie

We bouwen aan nieuwe historie en laten de waardevolle historische elementen en verhalen zien die Coevorden rijk is. Waar mogelijk versterken we deze elementen en lichten we deze uit in verbinding met de projecten binnen ons programma. De stad, zoals die nu tot ontwikkeling komt, is de geschiedenis van later. Vandaar: Bouwen aan historie.