Irene Driehuis neemt afscheid van gemeenteraad Coevorden

25 september 2023
Algemeen

Irene Driehuis.

Irene Driehuis stopt na tien jaar als raadslid voor PAC in de gemeente Coevorden. Dinsdag 26 september is haar laatste raadsvergadering. Hoewel de 55-jarige inwoonster van Weijerswold nuchter is, vreest ze dat het afscheid toch emotioneel wordt. “Er zal wel een traantje vloeien.”

Leerzame jaren

Irene kijkt terug op tien mooie en vooral leerzame jaren, waarin ze vier jaar fractievoorzitter was. “Zonder al deze ervaring had ik mijn huidige functie niet aangedurfd”, beseft ze. Sinds mei is Irene directeur van een klantcontactcenter, waar ze al werkzaam was als HR-adviseur. En juist die functie maakt dat de combinatie met het raadslidmaatschap vrijwel onmogelijk is. Toch voelt het voor haar niet als een vertrek. “Ik ga de komende twee jaar door als burgercommissielid. Je werkt dan meer op de achtergrond. Ik vind het fijn dat ik op deze manier mijn derde termijn vol kan maken. Je wordt immers voor vier jaar gekozen.”

Lokale partij

Achter een kop koffie in een van de vergaderkamers in het gemeentehuis blikt ze terug op waar het allemaal begon. “Ik was actief voor de tegenbeweging tegen windturbines in Weijerswold. Ik was de woordvoerder en voerde onder meer gesprekken met politieke partijen.” Ze deed dat op een dusdanige wijze dat ze opviel, want niet veel later werd ze benaderd door PAC. Irene besloot enige tijd mee te lopen. In 2014 kwam ze op de kandidatenlijst voor de verkiezingen. Met een lach zegt ze: “Ze hadden mij op de tweede plek gezet, dus dan weet je het wel.” Tot die tijd was ze nooit echt met de politiek bezig geweest. “Ik had ook nog nooit op een lokale partij gestemd. Maar PAC paste mij heel goed. Het is een heel gemêleerde groep die het beste voor heeft met de gemeente Coevorden.”

Geen vechtraad

Irene genoot van het raadswerk. “Het mooie van deze gemeenteraad is dat het geen vechtraad is. Het is een plezierige raad om mee samen te werken. We kijken wat gedaan moet worden en komen er in overleg altijd uit, hoe ingewikkeld de dossiers soms ook zijn. We hebben met elkaar veel goede dingen weten te bewerkstelligen. Voor de buitenwereld lijkt het misschien wat gezapig, maar zo ervaar ik dat niet. Soms kunnen we wel degelijk pittige discussies voeren, maar na afloop drinken we samen weer een biertje.”

PAC staat volgens Irene voor groen en duurzaam. “Zo zijn wij een van de voortrekkers geweest van het ecologisch bermbeheer in de gemeente en we hebben een voortrekkersrol in verduurzaming.” Met gepaste trots vertelt ze: “Ook hebben wij een grote rol gehad in het verbeteren van het werken met gemeenschappelijke regelingen zoals RUD en VRD. De lijntjes zijn nu veel korter.”

Gerust hart

Maar het zit erop. Dinsdagavond 26 september is haar allerlaatste raadsvergadering. Ze vertrekt naar eigen zeggen met een gerust hart. “Ik heb een prima opvolger in de persoon van Lars Hoedemaker, die al de nodige raadservaring heeft en de laatste jaren burgercommissielid was. En ik kijk uit naar mijn nieuwe rol.”