Isabel Koens uit Sleen maakt indrukwekkende documentaire over jonge Oekraïners

09 juni 2023
Algemeen

Isabel Koens aan het werk. Foto Jan Anninga

Yana (18), Julia (21) en Sasha (23) zijn gevlucht uit Oekraïne. Drie jongeren die in de gemeente Coevorden worden opgevangen. Isabel Koens heeft hen de afgelopen maanden gevolgd voor een documentaire. De 21-jarige oud-inwoonster van Sleen studeert aan de School voor Journalistiek in Zwolle en besloot het drietal te volgen als afstudeerproject. Zaterdag 10 juni om 17.30 uur is de reportage te zien op RTV Drenthe.

Onvoorstelbare keuzes

“Je ziet en hoort in het nieuws veel over vluchtelingen uit Oekraïne, maar nauwelijks wordt ingezoomd op deze leeftijdsgroep. Ik dacht: ‘wat zou ik doen als ik in hun situatie zou zitten’? Het zijn mensen in de bloei van hun leven die haast onvoorstelbare keuzes moeten maken”, vertelt Isabel over de aanleiding van het project. Ze besloot Yana, Julia en Sasha te volgen in hun dagelijkse leven.

Aangrijpend

De opnamen resulteerden in een reportage van 24 minuten. ,,Wat ik zelf het meest aangrijpend vond? Dat wij in dezelfde leeftijdscategorie zitten, maar dat zij al zoveel hebben meegemaakt: patrouillerende troepen in de straten, geweerschoten, het feit dat je altijd op je hoede moet zijn.”

Volja, vrijheid

Isabels docenten reageerden enthousiast op het eindresultaat, dat de titel Volja, Oekraïens voor vrijheid, heeft gekregen. Vooral de relevantie van het onderwerp sprak hen aan. Het resultaat is dat ze deze week afstudeert. Als klap op de vuurpijl reageerde RTV Drenthe positief op het voorstel van Isabel om de documentaire bij een breder publiek bekend te maken.

Benieuwd geworden? Bekijk alvast de promo via RTV Drenthe: Filmmaker Isabel (21) legt het turbulente leven van Oekraïense vluchtelingen in Drenthe vast - RTV Drenthe