Jaap en Hilly poetsen plaatsnaamborden blinkend schoon

25 mei 2023
Algemeen

Heel wat bewegwijzeringsborden langs de toeristische fietsroutes in de gemeente Coevorden zien er sinds kort weer blinkend schoon uit. En ook niet onbelangrijk: ze zijn daardoor weer perfect leesbaar. Dit dankzij de onvermoeibare inzet van Jaap Dijkstra (65) en Hilly Gorter (62).

Het stel uit het Groningse Visvliet verbleef tot woensdag 24 mei in het Duitse Laar, nabij Coevorden. Daar hebben zij een kleine tien weken op een woning gepast. Als fietsliefhebbers besloten ze de omgeving te verkennen en belandden onder meer in Dalen. Daar stuitte het tweetal op groen uitgeslagen plaatnaamborden. Ze vertellen: "We zaten op een bankje op een prachtige plek nabij de waterput, onder de bomen. Maar de borden waren daar, mede door de bomen, zo vies dat ze nog nauwelijks leesbaar waren. En dat terwijl het toeristische seizoen van fietsen en wandelen weer aanbreekt."

‘Mooi om iets terug te doen’

Jaap en Hilly zochten contact met de gemeente met het voorstel om belangeloos wekelijks een of meerdere dagdelen een aantal borden te wassen. "De gemeente zijn wij ten slotte allemaal", stellen zij nuchter. En nee, ze houden niet van zeuren als je ook zelf actie kunt ondernemen. "Tegelijkertijd vinden wij het mooi om iets terug te doen voor de omgeving waar wij enige tijd doorbrengen."

Nog diezelfde middag ontvingen ze een enthousiaste reactie van wethouder Erik Holties en niet veel later had de Buitendienst al een bakfiets (van de raad) geregeld inclusief luiwagen, emmer, borstels, schoonmaakmiddel, pionnen en veiligheidshesjes. "Het was super voor elkaar. Onze complimenten voor de gemeente", reageren Jaap en Hilly dankbaar. Wethouder Erik Holties speekt op zijn beurt zijn grote waardering uit in de richting van Jaap en Hilly. "Geweldig dat jullie dit uit het niets zo spontaan hebben opgepakt."

Roer om

Jaap en Hilly besloten, na wat heftige ervaringen, begin dit jaar het roer om te gooien. Ze schreven zich in op www.huizenoppassite.nl en passen sindsdien regelmatig op de woning van anderen. "Tot half oktober zijn we ‘volgeboekt’", zegt Hilly. Voordat ze naar Laar afreisden verbleven ze een maand in het Limburgse Mook. Daar hadden ze zich ten doel gesteld om 500 blikjes in te zamelen, nadat ze versteld stonden van de grote hoeveelheid zwerfafval in de berm. Ze slaagden in hun missie en konden uiteindelijk 525 blikjes aan de gemeente overhandigen.

Toen de twee vertrokken naar Zuidoost-Drenthe wisten ze dat ze weer een uitdaging zouden zoeken. Maar welk doel het zou worden, was op dat moment ook voor henzelf een verrassing. Het werden dus de bewegwijzeringsborden. "Van Steenswijksmoer tot Meppen en van Coevorden tot Dalen, we zijn overal geweest. We hebben prachtige plekken gezien. Meppen vonden we erg mooi, maar fijn en handig waren ook de watertappunten die we onderweg tegenkwamen. Na afloop zaten we vaak met rozige wangen aan de keukentafel."

30 tot 40 uur

Ze zijn er in totaal zo’n 30 tot 40 uur zoet mee geweest. En hoeveel borden ze uiteindelijk hebben schoongepoetst? Opvallend genoeg moet het duo het antwoord op die vraag schuldig blijven. ‘"Achteraf hadden we ze moeten tellen", zegt Hilly met een lach. "Maar het maakt ook niet uit. Het was leuk om te fietsen, schoon te maken en op deze manier de omgeving te verkennen. En je hoopt toch ook het goede voorbeeld te geven aan anderen."

Maandagmiddag 22 mei hebben ze de bakfiets weer afgeleverd bij Martin Hagel van de Buitendienst en hem bedankt voor de fijne samenwerking. De bakfiets bleek keurig schoongepoetst. "We hadden ‘m ook schoon meegekregen", vertelt Jaap, om daar grinnikend aan toe te voegen: "En laten we wel zijn: je bent schoonmaker of niet."

Woensdag 25 mei zat hun tijd in Laar er definitief op en stapten zij op de fiets terug naar Visvliet. Direct na Pinsteren gaan ze opnieuw fietsend onderweg naar hun volgende logeeradres, dit keer in Zeeland. Op zoek naar een nieuwe uitdaging.