Jeugdsozen Walk-inn en Papparazo blij met steun vanuit NPO-budget

07 juli 2023
Algemeen

Jeugdsoos Walk-inn.

Het gaat goed met de jeugdsozen Walk-inn in Geesbrug en Papparazo in Oosterhesselen. Beide timmeren aan de weg. Sinds kort is Walk-inn de trotse eigenaar van een karaokeset en Papparazo kan een Rad van Fortuin aanschaffen. Dit dankzij bijdragen vanuit het landelijke NPO (Nationaal Programma Onderwijs)-budget. 

NPO-gelden

In de gemeente Coevorden zijn met behulp van de NPO-gelden het afgelopen halfjaar al mooie initiatieven ontplooid. Deze gelden zijn bedoeld om achterstanden die door corona zijn opgelopen in het onderwijs in te lopen. Zo zijn onder meer op enkele basisscholen in de gemeente beweegcontainers aangeschaft en kozen andere scholen voor de aanschaf van een collectie kinderleesboeken. Maar ook initiatieven voor jongeren buiten de scholen om, kunnen rekenen op steun, zo weten inmiddels Jeugdsozen Walk-inn en Papparazo. 

Bij mooi en slecht weer

Lisette Snel, locatiecoördinator basisschool De Zwarm, tipte Walk-Inn over de NPO-gelden, waarna ze er via Facebook meer over lazen. “Wij hebben de jeugd gevraagd wat zij graag zouden willen. Hun antwoord: een karaokeset. De set kan zowel met mooi als slecht weer gebruikt worden. Hier hebben we het hele jaar wat aan. We hopen er nog vele leuke avonden mee te vullen”, vertellen Patricia en Linda, die elke soosavond met z’n tweeën aanwezig zijn om alles in goede banen te leiden. 
Extra leuk is dat de karaokeset ook eens ingezet zal worden bij jeugdsoos Papparazo in Oosterhesselen. Een mooie samenwerking, die tot stand is gekomen vanuit het NPO-budget.  
Walk-inn bestaat al meer dan 20 jaar, maar werd zo’n anderhalf jaar geleden nieuw leven in geblazen. Af en toe worden thema-avonden georganiseerd, zoals de Foute kerstparty en Koningsspelen met oud-Hollandse spelletjes. Tijdens de zomervakantie is de soos gesloten, “maar als afsluiter van het seizoen willen we een Summerparty organiseren, met diverse zomerse spelletjes en muziek”, zeggen de twee begeleiders enthousiast.
De doelgroep van Jeugdsoos Walk-inn is groep 7/8 tot 16 jaar. “Het verschilt per avond hoeveel bezoekers er komen, maar gemiddeld zitten we op 20 kinderen. We laten in principe veel aan de jeugd over. Ze mogen zelf muziek draaien en vanaf de eerste klas van het voortgezet onderwijs mogen ze ook bardienst draaien. Ook helpen ze met alles klaarzetten en na afloop weer opruimen. Op deze manier proberen we de jeugd verantwoordelijkheid te geven voor ‘hun’ soos.” 

Papparazo

Jeugdsoos Papparazo in Oosterhesselen bestaat maar liefst 37 jaar. Bestuurslid Rikus Bos is nu 20 jaar, maar komt er al sinds zijn 15e. ,,We zijn elke vrijdagavond open en proberen daarnaast maandelijks een thema-avond te organiseren. Daarnaast organiseren we jaarlijks een voetbaltoernooi en samen met een vriendengroep een paasvuur. Binnenkort hebben we een zomerstop.” De bezoekersaantallen op een ‘gewone’ avond liggen op ongeveer 15, maar tijdens een thema-avond loopt dat gemakkelijk op tot 80 en soms zelfs 150. Papparazo richt zich op jongeren van 15 tot 25 jaar. Zo nu en dan wordt ook een avond voor groep 7/8 georganiseerd. 
,,Ons doel is niet om winst te maken. We hopen de kosten met de omzet te kunnen dekken. Daarom is er niet veel ruimte voor extraatjes. Dat we gebruik kunnen maken van het NPO-budget voor de aanschaf van een Rad van Fortuin is dan ook heel mooi. Met dit rad kunnen bezoekers leuke prijsjes winnen, aansluitend bij het thema van die avond.” Volgens Rikus is het belangrijk zo nu en dan te vernieuwen. “Je moet zorgen dat de jeugdsoos aantrekkelijk blijft voor bezoekers.”
 

Jeugdsoos Papparazo in Oosterhesselen.