Anita Westhuis: “Voel je goed!”

Anita Westhuis van stichting Lezen & Schrijven is actief als projectleider van Voel je goed!. Dit is een gezondheidsprogramma voor laaggeletterden.

Wat is Voel je goed!? 

Voel je goed! is voor volwassenen die willen werken aan een gezonder gewicht. Dit onder begeleiding van een getrainde vrijwilliger. De deelnemers werken aan een gezondere leefstijl en aan hun taalvaardigheden. “Dit laatste gebeurt onbewust en dat maakt het juist zo effectief. In eenvoudige taal zijn ze bezig met gezond gewicht” zegt Anita. “We proberen om zoveel mogelijk NT1’ers aan te trekken, dit zijn mensen die Nederlands als eerste taal hebben.”  Voel je goed! is mede ontwikkeld met een aantal laaggeletterden die in het verleden met overgewicht kampten. 

In de buurt, in kleine groepjes

Voel je goed! richt zich op laagopgeleide volwassenen die zich gezonder willen voelen en een gezonder gewicht willen bereiken. Voor de een betekent dit aankomen, voor de ander afvallen” zegt Anita. Op dit moment zijn er drie groepen gestart. Deze groepen bestaan uit 4 tot 6 personen. “We werken bewust met kleine groepjes. Veel laaggeletterden hebben namelijk een negatieve ervaring met hun schooltijd. Het samenwerken en bezig zijn in kleine groepjes geeft de deelnemers een veiliger gevoel, waardoor zij dingen sneller delen.” 

Twintig weken, twintig lessen

De training duurt een half jaar. In dit half jaar organiseert de vrijwilliger twintig lessen, iedere week een les. Deze lessen zijn in groepsverband en duren ongeveer drie uur per les. De lessen zijn gericht op onderwerpen als meer bewegen, waarom is bewegen goed en wat is energie? Ook komt de schijf van vijf aan bod. Alle lessen zijn in samenwerking met het voedingscentrum gemaakt. Een van de lessen is een supermarktrondleiding. In deze les leren de deelnemers om etiketten te lezen en om slim in te kopen met bijvoorbeeld seizoensproducten. “De deelnemers krijgen aan het begin van de training een map. Hier worden de deelnemers erg enthousiast van!” zegt Anita. In de map staan de alle lessen en oefeningen. Zo krijgen deelnemers elke les bewegingsoefeningen die ze samen doen en moeten ze opschrijven wat ze op een dag eten en gezonde recepten zoeken. “Naast de lessen krijgt iedere deelnemer individuele consulten van de diëtist waarmee wordt samengewerkt. In Coevorden is dat met Anoek Meijer van Belle Health. Hierover maak je samen afspraken” zegt Anita. 

En daarna?

“Na twintig weken voelen mensen zich gezonder én zelfverzekerder, daar doen we het natuurlijk voor!” zegt Anita enthousiast. “Ook kijken we samen met de deelnemer wat we hem of haar nog meer kunnen bieden. Zo kan het zijn dat de deelnemer wil werken aan zijn of haar digitale vaardigheden. Hiervoor haken we de taalpuntcoördinator aan”. 

Ook meedoen? 

Interesse om aan de slag te gaan als vrijwilliger? Ben of ken je een werkgever die interesse heeft om met het onderwerp gezondheid/gezonde leefstijl aan de slag te gaan? Of wil je hier mee over weten? Neem dan gerust contact op. Je kunt mailen naar anitawesthuis@lezenenschrijven.nl of bellen naar 06-45286529