Scoor een boek!

Wat is Scoor een boek!? Claudia Doek, beleidsadviseur Onderwijs en voorschoolse educatie, van de gemeente Coevorden legt het uit.  

“Scoor een boek! is een project van de maatschappelijke Stichting Naoberschap United van FC Emmen in samenwerking met de bibliotheek. Zij organiseren maatschappelijke projecten waar ze medemensen mee helpen. Scoor een boek! is een van die projecten om kinderen te stimuleren lekker een boek te lezen.” Scoor een boek! is vorig jaar uitgevoerd in de gemeente Emmen. Het is bedoeld voor leerlingen in de groepen 5 en 6 van de basisschool. Dit jaar doet de gemeente Coevorden ook mee aan het project.

Eerste helft, rust, tweede helft

“Het is de bedoeling dat je samen met je klas leeskilometers maakt”, aldus Claudia. “Dat doe je in een periode van 10 weken en die periode is opgedeeld in, hoe kan het ook anders: een eerste helft, de rust en een tweede helft. Tussendoor krijgen de leerlingen videoboodschappen van een voetballer van FC Emmen of een leesconsulent van de bibliotheek.”

Voetballers lezen mee

Voor elke bladzijde die een leerling leest, scoren ze een sticker. Die plakken ze vervolgens op een poster in een doel. Degene met de meeste stickers wint. “Maar dat is niet het belangrijkste”, aldus Claudia, “het gaat erom dat de leerlingen lol krijgen in lezen en daarin gestimuleerd worden. Daarom lezen de spelers van FC Emmen lezen ook allemaal mee en laten dat ook zien aan de leerlingen. Iedereen mag zelf weten welk boek hij of zij leest. Voor de afsluiting van het project komen alle klassen die hebben meegedaan naar de finale in het stadion van FC Emmen.”

Scoren kun je overal

Zoals de voetballers zeggen: scoren kun je overal, dus ook door het lezen van boeken. FC Emmen is dan ook niet de enige voetbalclub die mee doet aan het project, er zijn in Nederland meer voetbalclubs die mee doen aan Scoor een boek!. Ze werken allemaal samen met plaatselijke bibliotheken.

15 scholen

Het project slaat in de gemeente Coevorden zeker aan, er hebben zich al 15 scholen aangemeld. Eind januari 2020 wordt het eerste schot op doel gelost en in april is dan de afsluiting in het stadion.  “Ik vind het zelf ook een heel leuk project”, lacht Claudia. “Voetbal leeft bij kinderen en om ze dan op deze manier te stimuleren om te gaan lezen is natuurlijk prachtig. Als je grote voorbeeld leest, is dat misschien wel een grotere stimulans dan aanmoediging van ouders of leerkrachten. Heel positief ook dat FC Emmen zich hier voor inzet, zeker in onze regio waar nog veel laaggeletterdheid is.”

Alles wat los en vast zit

Leest Claudia zelf ook?  “Alles wat los en vast zit! Ik ben dol op lezen. Ik ben opgegroeid in huis waarin altijd veel gelezen werd en ook enthousiast werd voorgelezen. Zo is mijn liefde voor boeken ontstaan. Ik doe nu hetzelfde met mijn kinderen. “