Medische keuring voor uw rijbewijs

Beschrijving

Soms moet u medisch gekeurd zijn voordat u een rijbewijs kunt krijgen. Een arts beoordeelt of u lichamelijk en geestelijk in staat bent om in een motorvoertuig te rijden. In de volgende gevallen moet u medisch gekeurd worden:

  • U wilt een rijbewijs voor een vrachtwagen of bus aanvragen of verlengen (rijbewijzen C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E en DE).
  • U bent 75 jaar of ouder.
  • U heeft een medische beperking.

Bent u chauffeur van een vrachtwagen of bus? Een bedrijfsarts of arbo-arts doet uw medische keuring. Bent u ouder dan 75 jaar? Dan mag een huisarts u ook medisch keuren. Een medewerker van het CBR beoordeelt de uitslag van de medische keuring.

Heeft u bij 1 of meer vragen van de Gezondheidsverklaring "ja" ingevuld? Ook dan is een onderzoek door een arts nodig. De arts zet een aantekening op de Gezondheidsverklaring.

Aanvragen

Bij de gemeente moet u eerst een Gezondheidsverklaring ophalen. Maak hiervoor eerst een afspraak.

U vult de vragen over uw eigen gezondheid zelf in. Deze verklaring stuurt u naar het CBR. Als u ouder bent dan 75 of beroepschauffeur, dan moet u daarna altijd naar een keuringsarts. Hiervoor ontvangt u van het CBR een formulier dat de keuringsarts invult. Is meteen al duidelijk dat er ook informatie van een andere arts nodig is, zoals een specialist? Dan onvangt u ook gelijk een verwijzing naar deze arts.

Vraagt u de Gezondheidsverklaring digitaal aan? Houd dan uw DigiD inloggegevens bij de hand. Als u nog geen DigiD heeft, kunt u deze aanvragen via de DigiD-pagina.

Hoe lang gaat het duren?

U krijgt de Gezondheidsverklaring na betaling direct mee.

Kosten

De 'Gezondheidsverklaring' kost:

  • voor 75-plussers  € 41,50
  • voor 75-minners  € 39,30

U betaalt dit bij de aanvraag (tarieven 2023). 

Contact

Heeft u vragen? Neem contact op met team Burgerzaken. Bel met 140524 of stuur een email naar info@coevorden.nl.

 

Wet en regelgeving

Meer informatie