Met plezier tegen de wind in

12 april 2023
Algemeen
Foto van Marieke en Katia voor het bord bij de ingang van Center Parcs in Dalen

Katia Polischuck (21) is een van de Oekraïense vluchtelingen die werk heeft gevonden bij Center Parcs in Dalen. Ze woont met haar familie op de opvanglocatie in de wijk Ossehaar in Coevorden. Vandaar gaat ze op de fiets naar haar werk.

“Dat fietsen moest ik opnieuw leren”, lacht Katia. “In mijn jeugd heb ik wel gefietst maar daarna niet meer. Het was best wel een beetje eng om het opnieuw te leren, ik hoopte maar dat ik niet zou vallen! Gelukkig gaat het prima, het is alleen een beetje lastig met tegenwind!”

Ze melden zich spontaan bij de poort

Marieke van der Horn, Administratief medewerker accommodation support bij Center Parcs, is vanuit haar werk betrokken bij het personeel op het park. “Ik organiseer bijvoorbeeld bijeenkomsten om Oekraïners die bij ons willen werken te informeren over wat het werk inhoudt. En ik ben ook een van de aanspreekpunten als ze vragen hebben. Wat bijzonder is, de Oekraïners melden zichzelf bij de poort voor een baan. Onderling praten ze positief over ons als werkgever en zodoende melden ze zich spontaan. En daar zijn we blij mee, want ook wij hebben, zoals veel bedrijven, te maken met personeelstekort.”

Je kunt altijd bij ze terecht

In Oekraïne werkte Katia bij de McDonalds, sinds augustus vorig jaar parttime bij Center Parcs. “Wat mij in Nederland opvalt, is dat leidinggevenden minder strikt ‘de baas’ zijn dan in Oekraïne. De werksfeer is hier vriendelijk en met problemen kun je altijd bij hen of je collega’s in het team terecht. Ook in de privésfeer.”

Onderlinge verbondenheid

“Dat merken wij als werkgever ook”, haakt Marieke hier op aan. “We zien dat onze Nederlandse werknemers zich erg betrokken voelen bij de Oekraïense vluchtelingen. Toen er een Oekraïense collega midden in de winter naar het ziekenhuis in Zwolle moest, staan ze klaar om te zorgen voor vervoer. Die onderlinge verbondenheid is mooi om te zien.”

Snipperdagen

Merkt Marieke dat er verschil is tussen werken in de Oekraïne en in Nederland? “Toch wel, in de Oekraïne kennen ze bijvoorbeeld geen snipperdagen. Nederlanders maken daar graag gebruik van, Oekraïners vragen zich af waarom ze niet extra mogen werken. Die vraag wordt ingegeven omdat ze graag zelfvoorzienend willen zijn. Ze zijn dankbaar voor de hulp die ze wordt aangeboden, maar het liefst willen ze het toch ‘zelf doen’ zodra dat kan.”

Tegenwind

“Dat klopt”, zegt Katia instemmend. “We zijn Nederland dankbaar omdat ze ons een veilige plek bieden en een dak boven ons hoofd. En dat we mogen werken, zodat we voor onszelf kunnen zorgen. En als je dan ook nog zo’n leuke baan hebt als ik, stap je graag op de fiets. Zelfs met tegenwind!”