Coevorden heeft eerste gasloze bestaande binnenbad in Drenthe

Joop Brink sluit gaskraan Swaneburg

Gaskraan bij de Swaneburg definitief dicht 

Na een lange aanlooptijd is de gaskraan bij sportcomplex de Swaneburg in Coevorden definitief dicht. Joop Brink, die als wethouder verantwoordelijk is voor de Swaneburg, sloot vandaag de gaskraan. Tien jaar geleden was het gasverbruik in de Swaneburg nog 180.000 m3 per jaar. Door betere isolatie en een groot aantal andere maatregelen was dit al belangrijk teruggebracht. De laatste stap was het installeren van een aantal warmtepompen waardoor de gaskraan nu gesloten kon worden. “Dit is een mijlpaal. En ik geef daarvoor een groot compliment aan de bestuursleden van Stichting de Swaneburg. Zij hebben zich de afgelopen jaren enorm ingezet om het binnenbad voor Coevorden duurzaam te maken. Dat is een grote verdienste! Onze inwoners kunnen er weer jarenlang plezier van hebben”, aldus de wethouder.  

Besparing energiekosten

De basis van het verwarmingssysteem zijn nu drie warmtepompen op het dak. Deze halen energie uit de lucht en verwarmen daar water mee. Dat warme water wordt dan gebruikt om de radiatoren en andere verwarmingselementen mee te voeden. Natuurlijk gebruiken die warmtepompen elektriciteit. Het verbruik daarvan gaat dus omhoog. De stichting koopt echter groene elektriciteit in zodat de accommodatie werkelijk CO2 vrij is. Daarmee is de accommodatie ook het eerste bestaande binnenbad in Drenthe die dat gerealiseerd heeft. Naast de milieuwinst wordt ook nog op de energiekosten bespaard.

Put van 70 meter diep

In de winter zou er erg veel elektriciteit nodig zijn om de energie uit de lucht te halen. In de zomer wordt daarom via de warmtecollectoren op het dak van het zwembad, water opgewarmd. Die warmte wordt via een put op 70 meter diepte in de aarde gebracht. In de winter wordt dat warme water dan weer opgepompt om daarmee, in plaats van de warmtepompen op het dak, de accommodatie te verwarmen. Dit zijn allemaal bekende technieken, maar de combinatie daarvan maakt het systeem uniek, zeer betrouwbaar en efficiënt.

Gasloos én Co2 vrij

Projectleider Anton Beekman: “Dit project was niet mogelijk geweest zonder de (financiële) steun van de gemeente en provincie. Natuurlijk spelen ook de leveranciers een belangrijke rol. Allereerst ingenieursbedrijf Sweco dat het ontwerp maakte maar zeker ook het installatie-bedrijf van Dorp dat uiteindelijk de installatie heeft gebouwd. Er was van veel betrokkenen inzet nodig en er waren onderweg ook wel wat hobbels te nemen. Maar het is gelukt. de Swaneburg is gasloos en CO2 vrij!”