Drentse gemeenten stellen voorwaarden vast voor sporten door kinderen en jeugd

sporten

Het Drentse Sportprotocol

 

In de gemeente Coevorden mag vanaf 29 april weer in verenigingsverband gesport worden! Vanaf dan mogen kinderen en jongeren tot en met 18 jaar weer samen sporten. De Drentse gemeenten hebben samen voorwaarden opgesteld voor sportactiviteiten. Dat noemen zij het Drentse sportprotocol. Sportaanbieders moeten hieraan voldoen en kunnen voor vragen en ondersteuning terecht bij de gemeenten en de buurtsportcoaches/ sportfunctionarissen.

“Alle Drentse gemeenten hanteren dezelfde voorwaarden voor sportactiviteiten voor kinderen en jongeren. Zo geldt voor elke sportaanbieder hetzelfde. Er is vooral gekeken naar wat mogelijk is. 'We hebben er groot vertrouwen in dat sportaanbieders zorgen voor een veilige en verantwoorde manier van sporten voor kinderen en jeugd’, zegt Roger de Groot, voorzitter van de Vereniging voor Drentse gemeenten portefeuille Sport. “Het is vooral fantastisch dat er weer samen gesport kan worden door kinderen en jeugd tot en met 18 jaar. Het is goed voor de gezondheid en om fit te blijven en het is ook een welkome afleiding in een tijd waarin veel andere dingen niet kunnen” vervolgt De Groot.

Het protocol in grote lijnen:

  • Buitensport mag, binnen sporten mag niet;
  • Trainen mag maar wedstrijden zijn niet toegestaan;
  • Zwembaden blijven gesloten;
  • Sportaanbieders moeten hun activiteiten vooraf melden bij de gemeenten. Na melding kan de sportaanbieder beginnen, bij vragen of onduidelijkheden neemt de gemeente contact op;
  • Jongeren van 13 tot en met 18 jaar moeten 1,5 meter afstand houden bij het sporten, voor kinderen tot en met 12 geldt dit niet;
  • Hygiëne maatregelen blijven gelden: vaak handen wassen, thuisblijven bij verkoudheid en/of koorts, ook van huisgenoten;
  • Kantines, kleedkamers en douches moeten gesloten blijven;
  • Sportaanbieders houden toezicht op het naleven van de voorwaarden en zorgen dat per 10 sporters 1 volwassene aanwezig is voor toezicht.

Binnen en buiten zwembaden moeten gesloten blijven. Er is op dit moment nog niet bekend óf en hóe het coronavirus zich in zwembaden kan verspreiden. Zodra er landelijke adviezen en richtlijnen komen voor het veilig en verantwoord gebruiken van zwembaden wordt dit besluit heroverwogen.

Je vindt hier het volledige protocol.

Meldingsplicht

Via het aanmeldformulier moet je sportactiviteiten aanmelden.

Vragen?

Voor vragen en/of ondersteuning kun je terecht bij Alieke Wijnholds, beleidsmedewerker leefstijl & bewegen, via a.wijnholds@coevorden.nl of 14 0524.