Gemeente Coevorden zet in op rookvrije generatie

NKVV Rookvrij

Iedereen weet zo langzamerhand wel dat roken ongezond is. Op steeds minder plekken mag worden gerookt. In openbare ruimten geldt bijvoorbeeld een rookverbod. Om dat duidelijker te maken bevestigde de gemeente Coevorden de afgelopen maand bordjes op een aantal publieke accommodaties. De komende maanden wordt deze mogelijkheid actiever aangeboden aan sportverenigingen. Om dat kracht bij te zetten was wethouder Joop Brink (Sport) vanochtend bij voetbalvereniging NKVV in Dalerpeel. De vereniging werkt toe naar een rookvrije sportaccommodatie en heeft daarvoor al mooie stappen gezet. Bij steeds meer inwoners wordt de roep om het roken terug te dringen groter. 

Vorig jaar werd het Sport- en preventieakkoord opgesteld door een groot aantal sportaanbieders, onderwijs, welzijn en andere partners die samen voor een gezonder Coevorden gaan. Daarin is ook opgenomen dat er wordt gewerkt aan het terugdringen van roken in de gemeente Coevorden. 

Volgende stap 

Na de Nationale Sportweek, die eind september plaatsvond, wordt nu de volgende stap gezet; gemeente Coevorden zet in op een rookvrije generatie. Dat begint met het aanbrengen van bordjes ‘Ons terrein is rookvrij – Op weg naar een rookvrije generatie’ bij sportaccommodaties en buurt- en dorpshuizen in de gemeente. De afgelopen maand gebeurde dat bij MFA Dalerpeel, sporthal de Goorn in Oosterhesselen, Sporthal Broekveld in Sleen, Sporthal Schoonoord, - gymzaal Aeldermeent in Zweeloo en het dorpshuis in Schoonoord.

Goede voorbeeld aan kinderen

Met het aanbrengen van de bordjes bij sportaccommodaties en buurthuizen wil de gemeente opgeroepen om het goede voorbeeld aan de kinderen te geven en mee te werken aan een gezondere rookvrije generatie.

NKVV gaat voor rookvrije accommodatie

Klaas Veldhuis, bestuurslid van voetbalvereniging NKVV in Dalerpeel inclusief de jeugdafdeling NKvvProtos, bracht het twee jaar geleden ter sprake. Op de ledenvergadering werd vervolgens besloten om een proef te doen met een rookvrije accommodatie. Veldhuis: ‘Dat is vooralsnog tot zaterdag 13.00 uur wanneer de jeugdwedstrijden zijn gespeeld. De wens is om op termijn helemaal rookvrij te zijn. Doordat de leden op de hoogte zijn van dit voornemen en hier overal bordjes hangen, zie je dat het veel makkelijker is om elkaar erop aan te spreken. Die bordjes kun je als vereniging trouwens eenvoudig aanvragen en ze zijn gratis’, aldus Klaas Veldhuis.

Ondersteuning buurtsportcoaches

Naast NKVV zijn inmiddels zo’n 8 sportverenigingen in de gemeente Coevorden bezig om hun accommodatie rookvrij te maken. Bestuurders van verenigingen die hier ook mee aan de slag willen kunnen daarbij ondersteuning krijgen van de buurtsportcoaches.
Die zijn bereikbaar via coördinator Youri Vendrig, tel. 06-33319809.