Gezond op school, gezond in Coevorden

Project gezond in school Schoonoord

Weet wat je eet, waar je eten vandaan komt en hoe het wordt gemaakt. Daar zijn kinderen van de basisscholen in Schoonoord en De Kiel mee bezig. Wethouder Joop Brink reikte vanochtend op de school in De Kiel de eerste receptenboekjes uit. In het boekje staan recepten van de kinderen zelf en van enkele oma’s. De boekjes moeten aanleiding zijn om af en toe stil te staan bij gezond en lekker eten. Wethouder Brink: “De ontwikkeling van die kennis begint bij kinderen op de basisschool. Daarom vind ik het mooi dat de kinderen van de basisscholen in Schoonoord en De Kiel hier mee bezig zijn!”

Stamppotmaaltijd

De kinderen hebben dit jaar eigen schoolmoestuintjes gekregen. Vorig jaar is er boerenkool geplant, geoogst en bereid samen met de ouders genuttigd. Dit jaar is er voor de van Royenschool witte kool gezaaid die wordt ingemaakt tot zuurkool. In december worden de ouders uitgenodigd om samen de stamppotmaaltijd te nuttigen.

Drentse cultuur en de voeding

Gezondheid, historie en de betrokkenheid van de dorpsbewoners staan centraal in dit project. In mei hebben de kinderen een bezoek gebracht aan het Drents Archief en het Drents Museum. Daar hebben ze geleerd over de Drentse cultuur en de voeding door de eeuwen heen binnen onze provincie. Ook is het Openlucht museum Ellert & Brammert betrokken. In het museum is een tuin met vergeten groenten aangelegd. Daarmee is het erfgoed van onze voorouders, waarvan we veel kunnen leren, in beeld gebracht.

Een gezond Coevorden

Het project draagt bij aan een gezonder Coevorden. Daardoor kwam het in 2018 in aanmerking voor subsidie uit het stimuleringsprogramma Gezond in Coevorden. Met dit programma wil Coevorden gezondheidsverschillen verkleinen en gezondheid en een gezonde leefstijl bevorderen.