Holocaustmonument Levenslicht onthuld

Foto Holocaustmonument Levenslicht

Zondag 26 januari rond 19.30 heeft burgemeester Bert Bouwmeester het tijdelijke holocaustmonument Levenslicht onthuld. Het monument ligt op het pleintje  bij de synagoge van Coevorden onder het permanente Joodse Monument .

Voor de officiele opening was er een bijeenkomst in de synagoge. Mevrouw Hein, voorzitter van de Stichting Synagoge Coevorden las daar het gedicht “Ieder mens heeft een naam’ voor van de Joodse dichteres Zelda Mishkovsky.  

Op Joodse graven worden geen bloemen maar stenen gelegd. De stenen van het Levenslicht staan symbool voor de impact van de Holocaust en de slachtoffers die uit Coevorden zijn weggevoerd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Elke steen is een mens met een naam.  

Burgemeester Bert Bouwmeester: “Het is een modern kunstwerk dat teruggrijpt op een oude traditie, stenen op Joodse graven. Het monument is maar kort in Coevorden, maar voor wie het bekijkt een blijvende herinnering aan de verschrikkingen die ons kunnen overkomen als we niet oppassen. We herdenken met het monument niet alleen personen, maar ook misdaden tegen de menselijkheid. Ik nodig de inwoners van de gemeente Coevorden uit om het monument te bezoeken en zo de mensen in leven te houden die niet meer bij ons zijn.” 

Levenslicht is vanavond nog in Coevorden te zien tot 22.00 uur. Daarna op maandag 27 en dinsdag 28 januari van 16.00 tot 22.00 uur. Bij het monument zijn medewerkers van de gemeente Coevorden aanwezig om bezoekers te informeren.