Interview: Corine van Tilburg geeft Nederlandse les in Sleen

Onze gemeente kent een aantal opvanglocaties voor de Oekraïense vluchtelingen. Op deze locaties organiseren vrijwilligers van alles om de bewoners een prettig verblijf te kunnen geven. Zo ook in Sleen. Één van die activiteiten is Nederlandse taalles.

Sinds de zomervakantie geeft Corine van Tilburg Nederlandse les. Haar buren Brigitte en Hamid ondersteunen haar. Elke maandagavond is ze in de opvanglocatie in Sleen te vinden. Zij geeft les aan ongeveer 15 fanatieke studenten. Ze zijn elke les van de partij en doen vol enthousiasme mee aan haar lessen. 

Les geven zit in haar bloed

Corine is lerares basisonderwijs en woont vlakbij de opvanglocatie. In mei van dit jaar is ze gaan kijken bij de opvang. Daar bood ze aan om als vrijwilliger Nederlandse les te willen geven. Voor Corine is het de eerste keer dat zij dit soort lessen verzorgt. Ze heeft wel eerder aan kinderen uit het AZC les gegeven.

Ze geeft les volgens een lesmethode die gemaakt is voor Nederlands voor anderstaligen. Deze methode gebruikt ze als leidraad voor de lessen. Corine maakt de lessen en het materiaal zelf. Ook is er ruimte voor bewegend leren of leren in spelvorm. In het begin gebruikte ze de methode in het Russisch en Oekraïens. Nu gebruikt ze alleen nog het Oekraïens. Op verzoek van de studenten. “Dat vinden ze prettiger”, geeft Corine aan. “Het is in het begin een manier vinden in wat werkt voor jou, en voor de studenten”.

Praktische lessen

Corine kiest er voor om praktische lessen te geven. De studenten leren op een interactieve en luchtige manier de taal. Ze werkt het liefst in kleine groepjes. Dankzij en met de hulp van Brigitte en Hamid tijdens de lessen, kan ze dit doen. De focus ligt hierbij op uitspraak. Haar Oekraïense studenten leren vooral praktische dingen. Ze leren bijvoorbeeld hoe ze de weg moeten vragen. Of hoe ze een kort gesprekje voeren. En hoe ze boodschappen moeten doen.

Dat laatste hebben ze gedaan met een praktijkopdracht: boodschappen doen bij de plaatselijke supermarkt. Leuk feitje is dat dit bezoek zelfs heeft geleid tot een baan voor één van de studenten. Een mooie bijkomstigheid, vindt Corine.

Afleiding

Het doel van de lessen is niet per se het perfect leren van de Nederlandse taal. Het gaat ook vooral om afleiding. Even weg zijn uit de vaste omgeving. De studenten hebben lol met elkaar, het is gezellig. Het haalt ze even weg uit de situatie waarin ze ongewild zitten. Ze kunnen hun gedachten even verzetten.

Dankbaar en mooi

De studenten kijken er altijd naar uit. Dit enthousiasme zorgt ervoor dat Corine iedere week weer zin heeft in de lessen. De uitdaging is om soms uit te kijken waar je over praat. Over familie bijvoorbeeld. Het is dan ook vooral leuk en laagdrempelig.

De vluchtelingen kunnen even met wat anders bezig zijn. Even een uitstapje. Even weg. Dat is waar Corine blij van wordt. En de studenten ook. Twee vliegen in één klap. “Het is ontzettend dankbaar werk en het is mooi om te zien hoe fijn de studenten het vinden”.