Kleinkinderen onthullen straatnaambord Gerhard Eilanderstraat

Kleinzoons Erik en Gerd Bakker en kleindochter Conny Dupain-Bakker onthulden afgelopen vrijdag in de wijk Ossehaar in Coevorden een straatnaambord genoemd naar hun opa. Ze deden dit samen met wethouder Jeroen Huizing en in het bijzijn van hun partners.

“Dit is echt heel bijzonder”, aldus Gerd. “Wij kleinkinderen zijn groot geworden met de verhalen over mijn opa. Mijn moeder vertelde die aan ons, haar vader was haar alles.”

Kleinzoon Erik nam jaren geleden het initiatief om de onthulling in gang te zetten. “Toen ik hoorde dat er een straat naar mijn opa vernoemd zou worden, heb ik direct gebeld met de gemeente Coevorden. Op dat moment wat het nog lang niet zover dat het straatnaambord ook werd geplaatst. Maar ik belde regelmatig op en hield het idee zo warm. Een hele mooie belevenis dat die droom van jaren geleden nu waarheid is geworden.”

Na afloop van de onthulling was er bij een kopje koffie en een lekker gebakje gelegenheid om even na te praten. “Prachtig om te horen, al die verhalen over Gerhard Eilander en over het Coevorden van vroeger”,  aldus wethouder Jeroen Huizing. “Op een gegeven moment kwamen we aan de praat over de panden die vroeger langs de Haven stonden. Laten wij in het Hof van Coevorden daar nu een prachtige oude raamfoto van hebben. Een feest van herkenning toen ik die aan Erik, Gerd en Conny liet zien.”

“Ik vind het fantastisch dat Erik dit initiatief heeft genomen”, aldus kleindochter Conny. Hij is de enige die opa bij leven niet heeft gekend. Dat hij het dan voor elkaar krijgt dat wij vanmiddag samen het bord mochten onthullen, is prachtig. Dit wordt voor de hele familie een mooie herinnering!”

Meer over Gerhard Eilander
Gerhard Eilander begon in 1921 in de Friesestraat een handelsdrukkerij en boekhandel. Tientallen jaren gaf hij hier als eigen nieuws- en weekblad de "Nieuwe Coevorder Courant" uit. In de oorlogsjaren drukte hij samen met wethouder Piet Donker, die als drukker/zetter bij hem in dienst was, in het diepste geheim de illegale bladen "Trouw" en "Het Vaderland". De distributie gebeurde door onopvallende koeriers. Als dekmantel voor zijn levensgevaarlijke activiteiten voerde Eilander ook opdrachten voor de Duitsers uit en dat leverde hem extra papiertoewijzingen, ook van bijzondere soorten, op. Hierdoor waren Eilander en Donker in staat tal van valse persoonsbewijzen voor onderduikers te maken.

Na de oorlog werd Gerhard Eilander secretaris van de Christelijke Middenstandsvereniging en van de overkoepelende Coevorder Middenstandscentrale. Mede als secretaris van het comité  "Coevorden bouwt op"  had hij een groot aandeel in de totstandkoming van de naoorlogse tentoonstellingen van I947 en I949. Jarenlang was hij ook voorzitter van de Coevorder handelsavondschool.