Nieuwsgierig naar wat er in de grond zit?

Proefsleuf graven

In aanloop naar de verdubbeling van de N34 tussen Coevorden en Emmen doet de provincie Drenthe archeologisch onderzoek bij Dalen. Belangstellenden mogen kijken wat er tot nu toe is gevonden. Daarvoor organiseert de provincie twee open dagen, op vrijdag 22 en zaterdag 23 februari. In de week erna volgen meerdere basisscholen een lesprogramma over archeologie.

Door het onderzoek voorkomt de provincie dat waardevol erfgoed ongezien en voorgoed verdwijnt. Op dit moment zijn er duidelijke sporen van nederzettingen gevonden. De archeologen vertellen bezoekers tijdens de open dagen meer over hun werk en de vondsten.

Programma open dagen

Tussen 10.00 en 16.00 uur start er elk uur een presentatie in het nieuwe infocentrum Hunebed Highway langs de N34. Aansluitend zijn er vondsten te bekijken en rijdt er een bus naar de opgraving. Kinderen kunnen zelf als archeoloog aan de slag en zoeken naar sporen. Het is niet toegestaan om op eigen gelegenheid naar de opgraving te rijden.

Nieuw infocentrum

Dit jaar komen grote projecten rondom de N34 in uitvoering. Speciaal hiervoor heeft de provincie een nieuw informatiecentrum ingericht op het industrieterrein (Kleine Veld 37) in Dalen. Belangstellenden kunnen hier vanaf maart meerdere dagen per week terecht voor meer informatie over de verdubbeling tussen Coevorden en Emmen en de aanleg van het knooppunt bij Emmen-West. Op  vrijdag 22 februari 2019 wordt het infocentrum Hunebed Highway officieel geopend door gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe en wethouder Jeroen Huizing van de gemeente Coevorden.

De scholen in Dalen en Coevorden zijn uitgenodigd om gebruik te maken van het lesprogramma over archeologie. In de week na de voorjaarsvakantie brengen zij een bezoek aan het infocentrum en de opgraving. Dit programma herhaalt de provincie als er opgravingen gedaan worden rondom Emmen.
Meer informatie.