Prinses Laurentien reikt Taalheldenprijzen uit

Winnaars Drentse TaalHeldenprijs

Afgelopen dinsdag 3 maart reikte Prinses Laurentien voor het zesde jaar op rij de TaalHeldenprijs uit. Zij deed dit tijdens een bijeenkomst in Den Haag. De winnaaars kwamen dit jaar uit Zwaagdijk, Alkmaar, Leeuwarden en Groningen. De winnaars van de Drentse TaalHeldenprijs (foto) vielen buiten de prijzen.

 

Team Abacadrabra uit Hoogeveen, team HR De Groot Installatiegroep uit Emmen en Team Juf Wilhelmina uit Coevorden wonnen vorig jaar de Drentse. Zij ontvingen hun prijs in de Week van de Alfabetisering tijdens de feestelijke avond van het Bondgenootschap voor een geletterd Drenthe, in Theater Hofpoort in Coevorden. 

 

Testpanel

Abracadabra uit Hoogeveen won in de categorie cursist. Dit testpanel bestaat uit (voormalig) laaggeletterden die zich als taalambassadeur inzetten om informatiebrieven van overheden, organisaties en bedrijven te verbeteren. Team Abracadabra kan worden ingehuurd om een blik te werpen op de communicatie en geeft vanuit eigen ervaring tips om moeilijk leesbare informatie beter over te brengen en taal zo simpel mogelijk te houden. Hun boodschap: gebruik korte zinnen, zet de belangrijkste informatie bovenaan en houd taalgebruik simpel.

 

Ouderkamer

Juf Wilhelmina won in de categorie begeleider. Op de Wilhelminaschool in Coevorden is de ‘ouderkamer’ een begrip. Ouders van allochtone kinderen hebben vaak veel moeite met de Nederlandse taal en krijgen hier taalles zoals hun kinderen dat zelf ook krijgen op school. Zo vergroten de ouders hun woordenschat, weten zij waar hun kinderen op school mee bezig zijn en kan er thuis ook meer en vaker Nederlands worden gesproken.

 

Basisvaardigheden

HR De Groot Installatiegroep uit Emmen won in de categorie bruggenbouwer. Binnen dit bedrijf is veel aandacht voor laaggeletterdheid, iets dat veel voorkomt onder technisch personeel. Volgens de jury zet De Groot zich op menselijke wijze in om de basisvaardigheden van werknemers te verbeteren en krijgt personeel daar volop de kans voor.

 

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. In de gemeente Coevorden is één op de negen inwoners laaggeletterd. Zij lopen daardoor tegen problemen aan op het gebied van geld, werk, gezondheid en gezinsleven. Met de TaalHeldenprijs bedanken we mensen en samenwerkingsverbanden die zich op een bijzondere manier inspannen voor een geletterd Nederland.