Problemen bij Citrix

Foto computer

De afgelopen dagen is er in de media veel gesproken over een lek bij Citrix. Ook wij gebruiken Citrix.

Hiermee kunnen medewerkers van de gemeente buiten het gemeentehuis inloggen op het gemeentelijke netwerk. Dit gebeurt via een beveiligde verbinding.  

Op 17 december maakte Citrix bekend dat er een lek zit in de beveiliging van dit systeem. Hierdoor zouden hackers in het gemeentelijke systeem kunnen komen. Op 19 december ontvingen we van de Informatie Beveiligingsdienst (IBD) een melding van het beveiligingslek. Citrix bood ons een alternatief om het probleem tijdelijk op te lossen. Dat hebben we nog diezelfde dag geïnstalleerd.

Andere digitale inang

Half januari verschenen er berichten via de IBD en in de media dat de alternatieve oplossing van Citrix mogelijk niet voldoende is om digitale inbrekers buiten de deur te houden. Ook zouden er verschillende organisaties actief worden aangevallen door hackers. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) raadde organisaties aan om te overwegen sommige Citrix-servers uit te zetten en gebruik te maken van een ander portaal (een ander soort digitale ingang dan Citrix) om mee in te loggen. 

Veilig en beschermd

Wij hebben de afgelopen weken verschillende maatregelen genomen, bijvoorbeeld het in gebruik nemen van een ander portaal. Zo kan al onze digitale dienstverlening, zoals het maken van een afspraak, gewoon door blijven gaan. Onze medewerkers kunnen op een veilige manier hun werk blijven doen en alle gegevens blijven beschermd.