Rijdend oorlogsmuseum slaat bivak op in Coevorden

Keep Them Rolling

Keep Them Rolling rijdt in april met historische legervoertuigen de route die de bevrijders aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in 1945 reden. Deze Drenthe Liberty Tour start in Coevorden en eindigt in Westerbork.

 

Van 3 april tot en met 7 april is Coevorden de uitvalsbasis van Keep Them Rolling (KTR). Coevorden was de eerste plaats in Drenthe die werd bevrijd. In Coevorden deelt Keep het bivak met de mobile brigade van het Regiment van Heutsz. Op zaterdag 4 april rijden zo’n 90 voertuigen van KTR mee in een groots defilé in de binnenstad van Coevorden. De colonne is daarmee ongeveer 1500 meter lang.  

Gepast groen

“We proberen altijd zoveel mogelijk met voertuigen te rijden die aansluiten bij de nationaliteit van de toenmalige bevrijders”, vertelt Mark Röpke, secretaris van KTR. “Als dat niet met de voertuigen lukt, dragen we correcte kleding. We noemen dat ‘gepast groen’”. 

Groeiende belangstelling

“Het is nu 80 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak en er zijn steeds minder mensen die het hebben meegemaakt. De veteranen vallen weg en wij vinden het onze taak om uiting te blijven geven aan hun verhalen. Het doet ons dan ook goed om te zien dat er juist vanuit de jeugd een groeiende belangstelling is. Bij de verschillende herdenkingen en vieringen tijdens onze tour betrekken we daarom ook schoolkinderen.” 

Plechtige momenten

KTR-voorzitter Dick Koole ziet uit naar het bezoek aan Coevorden. “Coevorden is een prachtig vestingstadje met een rijke (oorlogs-)historie. Dat we daar meerijden in het defile om de bevrijding te vieren is fantastisch.  Wij zijn natuurlijk niet de bevrijders, daar zijn we ons goed van bewust, maar we eren hen wel als we langs juichende en vlaggende toeschouwers rijden. Dat zijn ook voor ons altijd weer plechtige momenten.” 

Bezoek het rijdend museum

Belangstellenden zijn tijdens de bivak in Coevorden van harte welkom. “We zijn een rijdend museum en vertellen graag over onze activiteiten en voertuigen.” 

Meer informatie

Meer informatie en het laatste nieuws over de Drenthe Liberty Tour van KTR is vindt u hier. Klik hier voor het programma met alle activiteiten in de gemeente Coevorden ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid.