Stadswandeling en onthulling stadsgravure binnenstad Coevorden

Coevorden is een stad van strijd en zit vol spannende verhalen over de geschiedenis. Een aantal van deze verhalen worden zichtbaar in de binnenstad. Bij vier panden komen stadsgravures in de straat te liggen. Deze stenen platen zijn met de hand uitgehouwen en laten zien wat de geschiedenis van deze plek is.

Het gaat om de volgende panden:

  • Kapper & Zo aan de Bentheimerstraat 5
  • Het Geveltje aan de Friesestraat 42
  • Vancouver aan de Friesestraat 9
  • Het voormalig raadhuis aan de Kerkstraat 1

De ontwerpen zijn geïnspireerd op de geschiedenis en verhalen van deze panden. De ondernemers dachten ook mee over het ontwerp. Op zaterdag 23 oktober zal de eerste stadsgravure worden onthuld bij Kapper & Zo aan de Bentheimerstraat 5. Dit is de eerste in een reeks van vier, waarvan de laatste in februari wordt geplaatst. In het kader van de eerste onthulling zijn er op vrijdag 22 oktober en op zaterdag 23 oktober verschillende activiteiten georganiseerd door de samenwerkende partijen.

Vrijdag 22 oktober – stadswandeling en demonstratie op de Markt

Op vrijdag 22 oktober organiseert ToReCo een stadwandeling langs de historische panden. Onder begeleiding van een enthousiaste stadsgids ontdekt u de geschiedenis van deze panden. Opgeven is wel nodig. Dat kan door voor donderdag 21 oktober te mailen naar coevorden@toreco.nl of te bellen naar 0524-52 51 50. Deelname is gratis. Er start een wandeling om 11.00 uur en een om 13.30 uur vanaf het Arsenaal (Haven 4, Coevorden).

De steenhouwerij is vrijdag 22 oktober ook aanwezig op de Markt. Zij maken tussen 10.00 en 14.00 uur de stadsgravure af in het bijzijn van publiek.

Zaterdag 23 oktober – Onthulling van de stadsgravure en activiteiten op de Markt

Zaterdag 23 oktober is de onthulling van de eerste stadsgravure in de Bentheimerstraat. De plaatsing van de eerste gravure wordt natuurlijk gevierd. De hele dag zijn er activiteiten op de Markt. Vanaf 11.00 uur is er een Ambachtenmarkt, er is een optreden van Marion Maters, er zijn tamboers en nog véél meer.

Speciaal voor kinderen is er een fotohoek ingericht in het Arsenaal. Ook is er een kleurwedstrijd georganiseerd door Stedelijk Museum Coevorden. Voor de winnaar is een leuke verrassingsprijs, die op zaterdag 23 oktober om 16.00 uur kan worden opgehaald bij het Arsenaal. Voor het gehele programma en meer informatie verwijzen we door naar het overzicht in de bijlage.

Stadsgravures met de hand gemaakt

Ambachtelijke Steenhouwerij TH.J.D. Lamers uit Deventer heeft de opdracht gekregen om de stadsgavures te maken. Het bedrijf is in 1868 opgericht door Tom Lamers en hij gaf het vak over van vader op zoon. Dat gebeurde vervolgens 5 generaties lang. De stadsgravures voor Coevorden worden met de hand gemaakt van Belgisch natuursteen. Het zijn grote stenen platen: de gravure bij Kapper & Zo is maar liefst 1.50 meter breed en 2.35 meter lang!  

De Goedkoope Winkel

De eerste stadsgravure is een afbeelding van een kruidenierswinkel die lange tijd gevestigd was in het pand aan de Bentheimerstraat 5. De kruidenierswinkel droeg de naam ‘De Goedkoope Winkel’. De Jugendstil gevel is één van de meest opvallende onderdelen van het pand. Deze stijl is geïnspireerd op de natuur, waardoor de vele organische vormen te verklaren zijn. De versieringen op het gebouw zijn met name tweedimensionaal, een ander kenmerk voor de Jugendstil.

De gevel is geplaatst in 1911 en door het Coevordense architectenbureau Geert en Wijbo Wierenga ontworpen. Het indrukwekkende pand verwierf bekendheid onder de Coevordenaren als ‘De Goedkoope Winkel’, een warenhuis/delicatessenzaak van de heer van Neep. In 1949 werd de zaak overgenomen door Joannes Hendricus Bos (familielid van de eigenaar). De naam werd gewijzigd naar ‘De Goedkope Bazar’. In 1989 werd het pand gekocht door meneer Tiessink, die er een bloemenwinkel genaamd ‘Afleur’ vestigde. Meneer Tiessink deed veel aanpassingen aan de gevel, waardoor oude details verloren gingen.

Toen ‘Kapper & Zo’ zich in 2004 vestigde in het pand is de gevel volledig gerenoveerd. Oude details zijn teruggebracht. Tijdens de renovatie in 2004-2005 ontdekten ze ook per toeval de originele winkeldeur. Deze is gebruikt en is nu te zien bij Kapper & Zo. In 2007 werd het pand van ‘Kapper & Zo’ benoemd tot ‘Monument van het Jaar’ door Vereniging Vestingstad Coevorden (VVC).

Organisatie van het project

Dit project is van het Programma Binnenstad (Bouwen aan Historie).

De activiteiten rondom de onthulling van de stadsgravure worden in samenwerking met Gemeente Coevorden, Stedelijk Museum Coevorden, ToReCo en Ambachtelijke Steenhouwerij TH.J.D. Lamers georganiseerd.

Bouwen aan historie is een samenwerking tussen Domesta, Centrummanagement en gemeente Coevorden. Samen werken we aan een uitnodigende binnenstad. Waar inwoners en bezoekers kunnen genieten van water, historie, gezelligheid en het fijn wonen is. De plannen worden mede mogelijk gemaakt door het Binnenstadsfonds van de provincie Drenthe.