Tentoonstelling en fietstocht ‘Gezichten van de bevrijding’ 

Vanaf vrijdag 11 juni is op vijf verschillende locaties de tentoonstelling ‘Gezichten van de bevrijding’ te zien.

Panelen met de gezichten en verhalen van mensen die in die buurt een belangrijke rol hadden in oorlogstijd. Een deel van de panelen staat binnen, een deel buiten. De vijf verschillende tentoonstellingen zijn aan elkaar verbonden door vier fietsroutes. 

De tentoonstelling en fietstocht zijn ontstaan als alternatief voor de uitgebreide viering van 75 jaar vrijheid. Bijzonder is dat één van de tentoonstellingen in buurgemeente Emlichheim te zien is. 

Historische verenigingen

De historische verenigingen uit Dalen, Oosterhesselen, Sleen, Coevorden en Emlichheim zochten samen met een werkgroep van de gemeente de ‘gezichten’ uit en stelden de verhalen samen. 

Prachtig alternatief

Burgemeester Bert Bouwmeester is blij met de tentoonstelling: ‘Het is fijn en goed dat we op deze manier toch kunnen stilstaan bij de verhalen die zo belangrijk zijn om te onthouden en door te vertellen. Door de fietsroutes zijn al die verschillende gezichten en verhalen op prachtige wijze aan en met elkaar verbonden.’ De panelen met foto’s en verhalen maken indruk op burgemeester Bouwmeester: ‘Ik heb veel bewondering voor deze mensen die stonden voor hun overtuiging. Zij verzetten zich met grote vastberadenheid; in het groot of in het klein. Dat vergde veel moed en het is goed om ons dat te realiseren.’ 

Locaties

De tentoonstellingen zijn te zien in:
•    Gees, voormalige basisschool Weth. H Euvingstraat 6. Dinsdag, donderdag en zaterdag van 11.00 – 16.00 uur. 
•    Sleen, Hervormde Kerk, Brink 7. Maandag t/m zondag van 11.00 – 16.00 uur. 
•    Dalen, Museum Jan Pol, Molenwijk 8. Dinsdag tot en met donderdag en op zaterdag van 13.30 – 16.30 uur.
•    Coevorden, Bentheimerstraat 13. Woensdag tot en met vrijdag van 13.30 – 16.00 uur.
•    Emlichheim, Haus Ringerbrüggen, Hauptstrasse 24. Zaterdag en zondag van 15.00 – 17.30. In juli en augustus alleen in het laatste weekend van de maand. 

Informatie- en routeboekje

Het informatie- en routeboekje is verkrijgbaar bij alle TIP-kantoren in de gemeente, bibliotheken, bij de Huttenheugte, het Aelderholt, Kuierpad en de Bronzen Emmer en bij de locaties zelf. In het boekje staat verder een wandeling langs elf panelen in de binnenstad van Coevorden. Ook is er een verwijzing naar de tentoonstelling over Louis van Coevorden in de synagoge te vinden.